La runa tramposa

last modified 2010-07-12 09:55
La runa tramposa

Abocaments il·legals de runa, que embruten el paisatge i estafen els ciutadans.

En el Polígon Industrial IV fase de Maó, a la parcel·la més propera a la zona antiga, ha sorgit un abocador de runa i fems en general, que clama al cel. Clama per dos motius: per l'impacte visual que genera i per l'estafa que suposa als ciutadans que han impulsat les obres d'on hagi sortit aquesta runa.

L'abocador està a la vista de tothom i no es tracta de les típiques herbes espontànies (els hierbajos que solen dir els diaris), sinó de runa i residus a granel, que han anat a parar allà de manera fraudulenta.

Quan un particular (o institució o empresa) decideix rehabilitar una construcció, el transportista corresponent li cobra un suplement proporcional a la runa de demolició que es produeixi. Aquesta és una norma obligada pel Pla de Residus per a garantir que les runes d'obra vagin a una planta autoritzada de triatges, on el residu es pot convertir, en la seva major part, en un producte que es pot tornar aprofitar.

Amb les plantes de triatges ens evitam dues coses. D'una banda, no omplim innecessàriament l'abocador de Milà; d'altra, evitam que les pedreres hagin de seguir menjant-se territori quan podem tornar emprar gran part dels materials que ja tenim extrets.

Però vet aquí que alguns constructors i transportistes, de tant en tant, decideixen desviar, si més no, una part d'aquesta runa, i l'aboquen a tanques o llocs diversos. D'aquesta manera, es queden també amb la quota que els ciutadans han pagat perquè els seus residus anessin a una planta de triatges.

I els ciutadans, com podeu suposar, es queden amb un pam de nassos en veure que els doblers que han donat perquè els materials es reciclin, van a parar a les butxaques de quatre espavilats.

Malgrat tractar-se d'un abocador que es veu perfectament des dels carrers del polígon, les institucions no l'han clausurat en els mesos que fa que està funcionant. Per aquests motius, el GOB l'ha documentat fotogràficament i l'ha fet arribar tant a l'Ajuntament de Maó com al Consorci insular de residus, per tal que prenguin mesures prest, sancionin als responsables i obliguin a la restitució dels terrenys.