Cal aturar amb urgència les noves urbanitzacions de litoral

last modified 2008-05-12 12:12
Cal aturar amb urgència les noves urbanitzacions de litoral

Obres a Son Parc

Menorca ha de frenar el creixement de noves places turístiques. El GOB aposta per crear nous instruments econòmics que permetin salvar territoris que es troben condemnats a ser urbanitzats.

La majoria de gent de Menorca no veu bé que es segueixi urbanitzant la costa de l'illa. Però malgrat tot, s'estan tramitant nous creixements que no es van poder eliminar amb el Pla Territorial Insular perquè ja tenien drets adquirits. La recent aprovació d'una nova fase de Son Parc se suma a la que es va aprovar fa unes setmanes a Torre Solí, mentre que s'estan duent a terme espectaculars obres de transformació del territori a Coves Noves, a Sant Tomàs, o se'n preveuen a zones com Canutells o Punta Grossa.

Tot plegat, la Reserva de Biosfera de la nostra illa no ha frenat encara la urbanització del seu litoral, malgrat el gran avanç que va significar el PTI. Amb aquesta planificació insular es va aconseguir eliminar unes 60.000 places turístiques previstes, però és sabut que n'hi queden quasi 20.000 que no es van desclassificar perquè implicava haver de pagar indemnitzacions, i que aniran tramitant-se si ningú hi posa remei.

L'instrument que en aquell moment estava pensat per evitar noves urbanitzacions era l'ecotaxa, que va ser sacrificada d'una manera absolutament irresponsable perquè es va emprar com a eina política, en tost d'usar-se per defensar els interessos generals. Des de llavors, el GOB ha proposat en diverses ocasions que s'estudiïn altres sistemes per posar fre a la destrucció de més territori. En concret, la possibilitat de subhastar les llicències turístiques podria aportar importants recursos extraordinaris per destinar-los a rescatar territoris administrativament condemnats al ciment i a l'asfalt. Una opció que requeriria un consens entre el Consell i els ajuntaments.

No interessa gens que Menorca augmenti el seu nombre de places turístiques. En tot cas, caldria abordar la reconversió i la disminució de les existents, però en cap cas s'ha d'incrementar una oferta que ja presenta serioses dificultats de poder-se cobrir. Com més places turístiques tinguem, més haurem d'abaixar els preus i manco benefici quedarà a l'illa. Les formacions polítiques s'haurien de plantejar aquest tema seriosament i per via d'urgència.