Platges verges: la solució no és a l'aparcament

last modified 2007-09-19 10:43

Cada any es reprodueix el debat sobre el col·lapse que pateixen les platges verges del sud de Ciutadella. Indrets com Macarella o Cala en Turqueta s'han convertit en les joies de la corona de les platges que Menorca ofereix. Les mostram a tota la propaganda turística que es fa de l'illa i, lògicament, tothom hi vol anar. La conseqüència és que, des de mitjans de juliol fins a finals d'agost, aquestes platges no donen abast per a la gent que les voldria visitar.


cotxes.jpg


Certament, la situació que es va produint d'any en any no és desitjable. Qui hagi tingut l'experiència d'estar-se més d'una hora enganxat a la caravana de cotxes de dins del camí, sense poder anar ni endavant ni enrere, a ple sol d'agost, i tenint als vehicles de la vora gent que encara no ha abandonat l'estrès de la gran ciutat (pitant, cridant i blasfemant), entendrà que l'experiència de "visitar una platja verge" pot acabat per ser una experiència de record ben negatiu. Què es pot fer davant aquest problema?

Darrerament, alguna gent està suggerint ampliar els aparcaments, asfaltar els camins i, si cal, eixamplar-ne alguns trams. Fins i tot es discutirà una moció en aquest sentit a l'Ajuntament de Ciutadella. El dèficit -greu- que té aquesta proposta, és que oblida que les platges no podran ampliar-se. Si s'haguessin documentat una mica, sabrien que actualment les platges de Cala en Turqueta, seguides de Macarelleta i Macarella són, en molt, les platges verges més saturades de Menorca. Registren ocupacions quatre vegades per damunt del que és desitjable com a paràmetre de qualitat en una platja verge (15 m2/usuari), i alguns anys han arribat a les 8 vegades per davall d'aquest índex.

No és difícil, idò, deduir què passaria si ampliéssim els aparcaments i els camins. Acabaríem amb unes platges verges tipus Benidorm. I això no deu ser gens recomanable, vist els fulletons que tothom edita. Inclòs un que es titula Ciutadella de Menorca, Playas que te harán soñar, editat per l'àrea de turisme de l'Ajuntament, on surten les platges verges amb tres o quatre persones. De què parlam, llavors? De seguir enganyant als turistes? O potser només es tracta de continuar fent política barata i acusar-se uns als altres de no posar solucions?

Aniria molt bé que els promotors d'aquestes idees tan poc assenyades veiessin una mica de món. Perquè hi ha prou solucions inventades. La més lògica passaria per organitzar sistemes de transport alternatius, amb sortida des del nucli urbà de Ciutadella i propera a zones on la gent pugui deixar el seu cotxe. Microbusos i bicicletes -n'hi ha amb motor per pujar les costes- podrien ser la manera d'anar a les esmentades platges durant el mes d'agost en un trajecte molt més agradable del que ara es pot fer i permetrien controlar que el nombre de persones no superi la capacitat de càrrega. Les pilones intel·ligents, accionades amb targeta, deixen que tots els vesins residents al camí hi accedeixin amb el seu vehicle sense problemes.

Potser algú dirà que els residents hi haurem perdut, perquè no podrem anar amb el nostre vehicle a aquestes platges a l'hora que vulguem. És el que té la massificació turística. Si no ens aturam de fer campanyes perquè vengui més gent a l'estiu -i els que volen ampliar els aparcaments no fan més que queixar-se que en ve poca- la saturació és inevitable. Com sigui, les mesures que es prenguin no haurien d'oblidar mai que l'objectiu ha de ser conservar en bones condicions aquestes joies naturals que són les platges verges.