Plaça dels Pins: els aparcaments no s'han de posar al centre

last modified 2008-06-11 12:50
Plaça dels Pins: els aparcaments no s'han de posar al centre

Un aparcament al centre augmenta el trànsit dins la ciutat

El projecte d'aparcament a la Plaça dels Pins de Ciutadella seria un doble error: feriria els sentiments de molta gent i hipotecaria les futures polítiques de millora de la ciutat. El GOB convida l'Ajuntament a analitzar els aspectes de mobilitat, en el marc d'una revisió del Pla General del municipi.

La plaça dels Pins està lligada amb el sentir de molta gent de Ciutadella, que ha passat moments importants de la seva vida en aquest indret. La plaça s'ha emprat per jugar-hi, per xerrar, per passejar, per enamorar-se, per festejar, per passar l'estona o per escampar la boira... en definitiva, per viure en el marc d'un poble que usa els espais per a construir ciutadania.

Certament, és difícil trobar a les ciutats actuals, espais com la plaça dels Pins, que és la vegada lloc d'ús intensiu i zona verda, que mescla el jugar dels infants amb un centenar llarg d'arbres de gran port, i que es troba just al bell mig de la ciutat. En aquest sentit, és un petit tresor que hauríem de tenir la saviesa de conservar.

I és que, si allà s'hi fa un aparcament, no només s'afectarà un indret especial, sinó que també es perdrà la possibilitat d'anar fent una ciutat cada vegada més acollidora. Efectivament, si es fes realitat el polèmic aparcament soterrat per un milenar de vehicles, es provocaria un greu problema de desplaçament de tots els vehicles que venen del nord del terme, o de llevant de l'illa. Cal demanar-se: per on entrarien i sortirien aquest milenar de cotxes?

Per la Contramurada, que es vol pacificar perquè pugui ser un indret per passejar a peu o en velo?
Per Sa Muradeta, que és un carrer que ja no pot acceptar més trànsit?
Pel Carrer Mallorca, que acull els instituts i també necessita disminuir el nombre de vehicles a motor?

Ciutadella té altres alternatives per fer-hi aparcaments, que estarien millor situats perquè evitarien entrar fins un lloc tan cèntric. Espais que donarien un millor servei als diferents barris. Uns aparcaments alternatius, que es poden fer, que evitarien la pèrdua emocional, de molt difícil reparació, que implicaria veure tallar els actuals arbres de la plaça dels pins.

El GOB torna a convidar i tendeix la mà a l'Ajuntament de Ciutadella per fer una feina amb visió global de la ciutat. Si aquest treball no es fa tenint en compte les previsions actuals i futures del Pla General (que es troba molt necessitat d'una actualització), es tornarà a caure en la improvisació i en la provocació de tensions socials que no beneficien a ningú.