Agricultura i paisatge arreu d'Europa

last modified 2007-09-19 11:06

L'aposta per un sector agrari compromès amb el medi ambient és una via creixent arreu d'Europa i molt especialment a les illes europees. La trobada internacional realitzada recentment a Menorca reforça la idea de la biodiversitat i el paisatge com a elements claus per la supervivència de les activitats agràries a les illes.Els passats dies 27 i 28, es van reunir a Maó representants de les illes de Wight, Islay, Arran, Texel, Shetland, Inishbofin, Bere, Arranmore, Inishmore, Inishoirr, Malta i Menorca, en un encontre auspiciat per la col.laboració entre programes Leader europeus. Aquesta ha estat la tercera trobada del projecte European Island Farm Lanscape, que treballa per apropar les activitats agràries amb la conservació del medi natural i el paisatge.

En aquest grup de treball hi participen representants dels programes Leader, entitats de conservació i pagesos. El GOB ha assistit a les trobades anteriors (realitzades a Wight i a Texel) i ha estat coorgantizador de la celebrada a Menorca. Dels intercanvis produïts es poden treure algunes conclusions comunes:

- El problema de majors costos de transport que pateixen els agricultors de totes les illes s'ha de combatre amb l'elaboració de productes de molta qualitat i molt de valor afegit, ja que les ajudes europees a la producció agrària aniran disminuint progressivament.

- La producció agrària que sigui compatible amb els valors naturals obtindrà un dels majors valors afegits i a més es podrà beneficiar de les ajudes ambientals europees. Ja hi ha illes que han aconseguit incrementar les ajudes optant per aquest tipus de producció.

- Determinats tipus d'activitats turístiques molt ben orientades, com ara el senderisme rural, poden ser beneficioses pel sector agrari si contribueixen a augmentar el mercat per als productes compromesos amb l'entorn.

Els assistents a la reunió de Menorca van poder visitar diverses finques agràries i també es van fer xerrades i itineraris per conèixer i entendre l'estreta relació entre els valors ambientals menorquins i les activitats agràries.

Desperten molt interès entre els participants del projecte tant el Contracte Agrari de la Reserva de Biosfera (consistent en ajuts per a la reconversió ambiental del sector agrari) que impulsa anualment el Consell Insular, com l'Acord de Pràctiques Agràries Sostenibles que el GOB promou entre els pagesos per fer col·laboracions beneficioses pel medi i per la producció agrària. Ambdues línies de feina, una promoguda per les institucions públiques i l'altra per la societat civil, estan perfectament alineades amb les perspectives que s'apunten en el futur pròxim a nivell europeu.