Avanços i perills en l'ordenació nàutica

last modified 2011-01-11 12:45
Avanços i perills en l'ordenació nàutica

Son Saura del sud, un dels indrets que rep moltes visites a l'estiu.

L'activitat de les embarcacions de transport de turistes, conegudes com a golondrines, quedarà a partir d'aquest any sotmesa a un pla d'usos que regularà la convivència amb les platges verges de ponent. Els punts d'atracament seran desmuntats a l'hivern.

Actualment hi ha cinc barques operant amb aquest tipus d'oferta. Surten del port de Ciutadella o de Cala en Bosc i operen per la costa sud. Algunes només fan un passeig proper al litoral, altres ofereixen excursions que inclouen aturada a una platja per dinar-hi.

Periòdicament s'han sentit queixes pels renous (música, botzines) o pel canvi brusc que suposa que un centenar llarg de persones desembarquin i participin de la cuita d'una paella a la costa. En els debats que s'han mantingut dins la Comissió Assessora del Pla Insular de la Costa, s'han plantejat aquestes qüestions i s'ha acordat recollir-ho en un pla d'usos.

Així, les empreses que gestionen les barques es comprometen a no posar música, a fi de respectar l'entorn natural i la tranquil·litat que busca la gent que va a una platja verge. També s'ha decidit que s'oferirà el menjar dins la barca, no defora com fins ara. Lògicament, s'assumeix no deixar gens de fems. La concessió es demanarà a través del Consell Insular, per incrementar les garanties de bon funcionament.

Els punts d'atracament (Son Saura, Cala en Turqueta, Trebalúger i Cala Galdana) es plantejaran amb materials que es puguin desmuntar durant l'hivern, i sempre es situaran fora de la línia de protecció de bany, suficientment allunyades de la platja. Els operadors han sol·licitat poder tenir un punt de visita a La Vall, per anar-hi en cas de mal temps al sud. Aquest possibilitat s'ha d'estudiar i concretar encara. El GOB ha demanat poder consultar prèviament tota la documentació que es vagi generant al respecte.

És la primera vegada que es comencen a ordenar les activitats nàutiques amb una visió insular. Fins ara, cadascú ho feia pel seu compte i sense gaire condicions. En opinió del GOB, el problema principal pot venir de les ordenacions que es facin als tres ports principals de l'illa. Si es fan increments d'amarres sense haver definit prèviament la capacitat d'acollida nàutica de les diferents cales i platges, es produiran conflictes derivats de la massificació.

Algunes cales ja registren un nivell d'embarcacions que cobreix tota la zona operativa disponible. Ni per la conservació dels valors naturals ni pel propi atractiu turístic, interessa apostar per aquesta via. Les administracions que gestionen els ports ho han de fer també amb una visió insular, no només del seu trosset on tenen competències.

avanços i perills en la ordenació nàutica

Posted by Anonymous User at 2011-01-11 14:21

Em dic Esther Mitjavila Furró, des de fa molts anys he vingut esporàdicament a gaudir de Menorca, fins que finalment el meu pare va comprar-hi una caseta.
Tot i que no soc Menorquina, reconec que un dels atractius mes valuosos que te Menorca és, que encara no s´ha vist greument sotmesa a la brutal especulació inmobiliario-turística com d´altres illes cosines-germanes que hi ha al mediterràni.
Crec que hauriem de ser capassos de fer entendre als qui volen conèixer l´illa, que precisament un dels atractius que te Menorca és la possibilitat de trobar la sensació de pau, de tranquilitat, la natura, el sentit de atemporalitat mentre anem descubrint els seus paisatjes, el relax que ens reconstrueix física i mentalment, el ritme del seu bateg que s´ens empalta i ens fa sentir vius.
Cal conservar aquesta riquesa i fer-la servir, precisament com aparador,per tothom que ho vulgui experimentar.
Podeu estar ben sergurs que tot el que te Menorca, és el que tothom busca i no troba fàcilment.
Sería una llàstima, no adonar-nos d´aquesta riquesa innata que te Menorca i la malbaratessim en pro de iniciatives efímeres que ens deixaràn tres duros ara, peró que a la llarga no tindrán consistencia.
Les grans obres es fan mica en mica, amb responsabilitat, conciencia i compromis amb un mateis i amb els altres.La meva proposta és que mica en mica intentem conservem el tresor Menorquí tal com és i el podrem disfrutar sempre.

una abraçada.
Esther

valors naturals

Posted by Anonymous User at 2011-01-11 15:05
Les excursions en Barca que es fan al golfo di Orosei i a la reserva natural de Scandola, son molt respectuoses amb l’entorn et fan pagar 1€ com a contribució ambiental, et donen una guia didàctica i tenen uns voluntaris molt ben formats dins d’es vaixell que et fan estimar sa natura, es menja dins, no tenen música ni animacions estridents com aquí (tirar un botil d’espumós dins la mar)???
Em quedo amb sa reflexió de na Esther: “Crec que hauríem de ser capaços de fer entendre als qui volen conèixer l’illa, que precisament un dels atractius que te Menorca és la possibilitat de trobar la sensació de pau, de tranquil•litat, la natura, el sentit de atemporalitat mentre anem descobrint els seus paisatges, el “relax” que ens reconstrueix física i mentalment, el ritme del seu batec que se’ns empalta i ens fa sentir vius”
Una abraçada
Smile

Ús i gestió

Posted by Anonymous User at 2011-01-11 14:28
Molt bona reflexió. Jo també crec que la capacitat de la "nàutica" als ports és limitada tenint en compte l'extensió del litoral d'una illa. Per tant, és necessari una gestió de l'ús dels recusos maritims de la costa.
Vicent

Más control embarcaciones

Posted by Anonymous User at 2011-01-11 15:39
Creo que debería controlarse más el tema de las "boats party" que salen desde el puerto de Ciutadella.. que aparte del ruido, los que van a bordo del mismo arrojan vasos, paquetes de pipas, platos de plástico, etc, etc. y lo digo porque he estado subido en uno de ellos, y lo he visto con mis propios ojos.. Era vergonzoso.

Barques per turistes a La Vall

Posted by Anonymous User at 2011-01-11 17:25
Desprès de limitar i ordenar l'accès per vía terrestre a aquest meravellós indret, no em sembla conseqüent massificar-lo amb l'arribada directe a la platja d'un bon grapat de turistes. Crec que les barques s'han de mantenir de fora de la línia de protecció i qui vulgui arribar a la platja per mar que ho faci nedant, de la mateixa manera que qui vol arribar per terra ho fa caminant des d'un limit que és l'aparcament de cotxes.