Visita a la recuperació del vi

last modified 2010-12-10 09:32
Visita a la recuperació del vi

Les explicacions es van seguir amb gran interès.

Un centenar de persones van participar en la caminada de Cala Blanca a Binitord, que el GOB va organitzar el passat diumenge en el marc del programa A peu per Menorca.

Vorejant Cala Blanca, els excursionistes van partir a les 10 h. cap al sud, enfilant un Camí de Cavalls que es mou prop de la costa rocallosa i de vegetació baixa, solcada per algunes parets i barraques de bestiar que augmenten la presència de la pedra.

Desviats cap a l'interior pel vial de Son Cabrisses, es va continuar pel nucli rural i pels camins agraris de Ses Mongetes Velles, fins arribar a les plantacions de vinya de Binitord, una finca que ha signat acord de custòdia del territori amb el GOB.

Els propietaris van oferir una detallada explicació de la gestió que duen a terme a les terres, procurant apropar-se al màxim a l'agricultura ecològica, i buscant sistemes per fer compatible la producció amb la conservació dels valors naturals.

Un bon exemple és la instal·lació de caixes niu per a xòric, que han ocupat alguns dels exemplars joves que s'han anat alliberant a la zona, procedents del Centre de Recuperació de Fauna del GOB. La presència habitual dels xòrics actua d'element dissuasiu pels nombrosos ocells que anaven a picar el rem. Aquesta afectació a la vinya ha baixat en més d'un 80 % amb aquest mètode.

Es va fer una completa visita a la bodega, per donar a conèixer tota la seqüència que segueix la producció del vi. Naturalment no hi va faltar un tast de les diferents varietats que es fan, blanc, rosat i negre.

Al recer de les bodegues es va dur a terme la rifa de la panera de Nadal de productes de custòdia entre les persones assistents. Una oferta que el GOB ha organitzat per aquest any i que pretén ajudar a donar sortida als diferents productes provinents de les 22 finques agràries que tenen acord de custòdia. Són els "productes que fan natura", perquè els llocs on s'originen han agafat especials compromisos ambientals. L'afortunada guanyadora va aconseguir un lot que inclou oli, vi, formatge, sobrassada, melmelades de fruita, herbes medicinals i arròs de la terra.

Tant les paneres de Nadal -de diferents mides i preus- com els Vals d'obsequi pels Reis, formen part de les possibilitats d'adquirir productes que conserven Menorca i que ajuden a mantenir l'activitat agrària.

Els caminants van iniciar l'itinerari de tornada, que va passar vora la gran bassa que acumula aigües depurades -no aptes pel rec degut a l'elevada concentració de sal que presenten- i de la dessaladora. Pels carrers de la urbanització de Cala Blanca, es va arribar al punt d'origen de l'excursió. El temps, molt plujós tota la setmana, va atorgar una treva als excursionistes que van descobrint, cada mes, nous racons de Menorca.