Millorar la festa en mans dels ajuntaments

last modified 2010-06-11 08:44
Millorar la festa en mans dels ajuntaments

Les festes no tenen per què ser contaminants

El GOB ha demanat a tots els ajuntaments de l'Illa que estableixin l'obligatorietat de dispensar les begudes en gots de cartró en les festes patronals. L'entitat ecologista entén que els ajuntaments han de ser coherents i utilitzar les eines que tenen al seu abast per promoure unes festes més sostenibles.

L'estiu del 2008 es van distribuir més de 264.000 gots de cartró en la campanya “millor got millor festa”. Aquesta quantitat multiplicava per 2,5 el nombre de gots que s'havien distribuït l'any anterior. També és van més que duplicar el nombre d'establiments, entitats i particulars que es van sumar a la campanya.

Si a això afegim el fet que el got de cartró pot representar només un cost addicional entorn a 0'02€ per beguda dispensada, comparat amb el preu que es cobra per cada consumició, arribem a una doble conclusió: l'alternativa més ecològica al got de plàstic existeix i és viable.

Davant d'aquesta evidència el GOB ha demanat a tots els batlles de Menorca que a través d'unes ordenances específiques per a les festes regulin la prohibició de dispensar begudes en gots de plàstic, com ja fan alguns ajuntaments amb les llaunes i els gots de vidre. Recordarem que els membres de la Junta Municipal de Sant Joan de l'any 2007 ja van demanar a l'ajuntament que les barres dels bars repartissin gots de cartró.

A consideració del GOB, no hi ha arguments per no fer aquest pas. L'ajuntament ha d'assumir el seu paper actiu i fer real la substitució d'un material contaminant. Les campanyes de conscienciació no es poden perpetuar, ni són indicadors inequívocs del compromís ambiental de les institucions. No instar al canvi és desconsiderar i relegar a la excepcionalitat a aquells ciutadans i comerciants que volen actuar positivament pel medi ambient.

Gots de cartó Ja!

Posted by Anonymous User at 2010-06-11 10:01
Sembla mentida que encara estem així. Quina manca de sensibilitat. Quina deixadesa. Tal vegada si sa junta fes pressió argumentant el perill que comporta per els cavalls i cavallers calcigar els gots de plàstic. I sa seva responsabilitat civil en cas d’accident tal vegada començaran a reflexionar.
A ses cases particulars tots hauríem de prendre també consciencia.

Vull beure en got de cartró

Posted by Anonymous User at 2010-06-11 10:18
Per què els costa tant als ajuntaments fer coses com aquestes? En tost de tanta declaració superficial i tanta agenda local, que obliguin als bars a posar gots de cartró. O és que no hi guanyen prou amb cada beguda que compram per les festes? Ja està bé de carrers plens de gots de plàstic. Ajuntaments, posau-vos ses piles.

I perquè no gots REUTILITZABLES?

Posted by Anonymous User at 2010-06-11 11:35
Entre veure els carrers plens de gots de plàstic o de cartró... que voleu que us digui!! si, val els de cartró són més ecologics però per a que llençar-los al terra cada vegada que un fa una pomada? A moltes festes catalanes (i d'altres indrets supos que també però no ho conec) pagues 0,50€ pel got a la primera consumició i tens got per tota la festa, només cal que vagis a les barres dels bars a reomplir-lo (crec que fins i tot la consumició és un poc més econòmica). Si el perds o el tires, com és problema teu et toca torna-lo a pagar per seguir bevent i al final de la festa hi ha uns punts de recollida de gots on, si el tornes, et tornen els 50 cts.
Això si que seria força interessant de fomentar, en comptes de 5 pomades per persona= 5 gots per terra, reduiriem a 1 persona = 1 got.. i.. que begui el que vulgui !! (amb moderació i responsabilitat, clar!!)

Gots reutilitzables

Posted by Anonymous User at 2010-06-11 12:24
El us dels gots per reutilitzar que fan servir al Forum amb un dipòsit de 0,5€ o els “gobelets” a França. Crec que tenen un inconvenient a ses festes multitudinàries de Menorca, estan fabricats amb plàstic rígid el que suposa un perill.
Tramuntana

Objectiu

Posted by Anonymous User at 2010-06-15 00:49
M'agradaria ser objectiu i vull dir que els gots de cartro, amb 5 min. d'aguantar el got es fon, es deforma i es destroça i es un poc incòmode vers el de plàstic, fomenta tambe que beguis mes i per tant més gots al terra que no crec que els basurers si esmirin molt per clasificar-los.
Em sembla que el got reutilitzable que aqui heu proposat es bona idea, harien de ser de plàstic, pero el volum llançat a terra seria molt baix. Bones festes a tothom!