Es suspenen els dragats de Maó i es condicionen a nous estudis

last modified 2010-02-10 11:43
Es suspenen els dragats de Maó i es condicionen a nous estudis

Cal exigir garanties en la gestió dels fangs contaminats.

Autoritat Portuària va fer públic ahir un comunicat on anuncia que no es duran a terme els dragats previstos al port de Maó, fins que es compti amb nous estudis. Es reconeixen els errors denunciats en l'estimació del mercuri.

La polèmica que s'havia generat en relació al potencial contaminant dels fangs que es volien dragar al port de Maó per llençar-los al mar, ha assolit una fita important. Autoritat Portuària, l'administració competent en el tema, ha decidit encomanar un nou estudi per valorar la contaminació dels sediments i suspendre, mentrestant, les actuacions de dragat.

Les informacions que havia anat publicant el GOB no eren alarmistes, sinó ben fonamentades. Altres estudis fets a zones properes han deduït contaminacions molt més elevades que les que s'havien fet oficials. La diferència podria ser deguda a que les mostres de l'estudi oficial s'haguessin agafat només en els fangs de superfície i no en la profunditat que es pretén dragar.

D'altra banda, com s'havia dit, l'error que es va detectar en la suma del mercuri canvia la conclusió de l'estudi, de manera que els fangs ja no es poden llençar lliurement al mar.

El GOB agraeix a Autoritat Portuària la decisió de frenar les actuacions fins que es compti amb dades més contrastades. És una bona notícia per la salut del mar i per la salut de les persones.

La nostra entitat segueix pensant que, si cal dur a terme cap actuació per guanyar més calat, s'hauria d'aprofitar per treure del medi marí uns contaminants que mai haurien d'haver-hi arribat. En aquest sentit, el millor destí dels sediments seria un abocador controlat o una estació de descontaminació. Però de cap manera el mar obert.