El futur de l'aigua de Sant Climent

last modified 2009-02-10 12:59
El futur de l'aigua de Sant Climent

Urbanització de Binixíquer

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Maó, Gari Petrus, lamenta que el GOB consideri irresponsable la instal·lació d'una planta potabilitzadora a Sant Climent i demana que es proposin alternatives.

Sant Climent té la taxa més alta de nitrats de Menorca. Gairebé tres vegades per damunt la màxima permesa. Per què? Per mala sort? No. Per mala gestió.

I d'on vénen tant de nitrats? D'això, a les nostres administracions competents en matèria d'aigua (Ajuntament i Govern Balear) no els agrada parlar. Però si no en parlam i hi posam solució, el problema s'anirà agreujant.

La depuradora de Sant Climent aboca el seu efluent a un pou d'infiltració, és a dir, va directe cap a l'aqüífer. Tindrà això alguna cosa que veure amb l'excés de nitrats? Quina inversió hi ha prevista per solucionar-ho?

Durant anys s'ha permès que una granja intensiva propera, amb prop d'un milenar de vaques, abocàs els seus purins a una zona permeable. On han anat a parar aquests purins, que vénen a equivaldre als que genera tota la població de Maó? Ho han començat a apedaçar el 2008 (ja veurem si ho arrangen com toca) quan el GOB ha presentat al·legacions per condicionar les subvencions al compliment de la normativa ambiental.

Quantes granges més, de vaques o de porcs, hi ha pels voltants amb els purins descontrolats? També esperarem que sigui el GOB qui ho digui? Quina inversió hi ha prevista per solucionar-ho?

L'única inversió anunciada és la d'una gran potabilitzadora que filtri tota l'aigua, no només la de beure. Estimant només el 30 % de rebuig habitual en aquestes instal·lacions, per als 540 habitants de Sant Climent, vol dir que hi haurà 10.000 tones d'aigua anual que s'hauran de tirar. Amb l'origen dels nitrats sense solucionar i traient més aigua que mai, quin futur tindrà aquest aqüífer, Sra. Petrus?

No seria millor, Sra. Petrus, emprar l'aigua depurada per regar els jardins de Binixíquer, i evitar així tant la contaminació com l'extracció d'aigua neta? Altres municipis més petits que Maó ho fan amb bons resultats.

No seria millor que les granges tinguessin les obligatòries fosses sèptiques en funcionament i que les complementessin amb basses verdes de depuració?

No seria millor (i molt més econòmic) pensar en finançar plantes d'osmosi individuals per a les 225 cases de Sant Climent, de manera que només es filtri l'aigua per beure i fer menjar?

No seria millor compartir instal·lacions amb Es Castell i Sant Lluís?

No seria millor complir la normativa vigent en matèria d'aigua i fer inversions lògiques que no impedeixin recuperar els aqüífers?

Sí. Seria millor.