Menorca, la millor teràpia

last modified 2011-12-09 10:35
Menorca, la millor teràpia

Menorca és i pot ser un gran espai per la recuperació física i espiritual.

Cada vegada més gent creu que Menorca ha de reorientar la seva política turística. Les tendències viscudes durant tants d'anys han acabat provocant alguns cercles viciosos, que ara fan de mal gestionar. Tot i així, van sorgint moltes iniciatives noves que, en un camí sempre difícil, es podrien anar consolidant com un nova manera de fer turisme a l'illa.

La gran dependència del sol i platja en la nostra oferta turística, ha anat configurant una estacionalitat cada vegada més marcada. Un temps es treballava en el turisme sis mesos. Des de fa uns anys la temporada es va escurçant. Més llarg o més curt, la cosa és que els negocis turístics, a diferència d'altres activitats econòmiques, han de sobreviure amb els ingressos d'un grapat de setmanes.

En la gran incertesa que comporta viure en un món globalitzat, de cada vegada s'ha escampat més la idea de "salvar la temporada". I s'ha aguditzat també la necessitat de fer més ingressos en manco temps. Aquest fet, sumat a la cobdícia exagerada d'alguns (aquells que pretenien viure tot l'any a cos de rei, havent treballat pocs mesos) s'ha acabat traduint en una pujada de preus exagerada.

Les queixes pels preus desorbitats d'alguns establiments turístics és una notícia habitual a les nostres terres. Això ha anat provocant al final una reacció dels touroperadors, que no han deixat d'aprofitar l'avinentesa de les negatives valoracions dels seus clients per anar imposant el "tot inclòs" en moltes de les seves contractacions amb els hotelers. Així els turistes no tenen sorpreses econòmiques i els touroperadors tenen una eina més per negociar.

Encara que consumir-ho tot a l'hotel fa perdre bona part de l'encant de l'estada a un lloc com Menorca, el tot inclòs ja és una realitat creixent a l'illa, i per tant, no és difícil entreveure que una considerable xifra de negocis turístics (restaurants, botigues, bars...) quedaran pel camí en els pròxims temps.

Però com dèiem, sempre hi ha gent que s'anima a intentar fer altres coses. I així anam veient com, poc a poc, van sorgint tota una altra sèrie d'ofertes turístiques, que ja no depenen tant del sol de l'estiu, sinó que poden tenir un cert recorregut en els altres mesos.

Seria el cas de les ofertes turístiques basades en la salut, o si més no, en la recuperació corporal i espiritual de les persones. La distinció de Menorca com a zona ben conservada, amb la categoria de Reserva de Biosfera, amb un Pla Territorial que va saber frenar alguns creixements desmesurats a la costa i al sòl rústic, són coses que juguen molt a favor de la promoció diferenciada en aquest sector.

La tranquil·litat que es respira a Menorca fora de la temporada punta, té un valor especial per a molta gent que necessita desconnectar del ritme trepidant de les grans ciutats. Passejar pels carrers dels diferents pobles, caminar pel Camí de Cavalls i tants altres itineraris de senderisme que hi podem trobar, visitar platges gairebé solitàries, participar en alguna excursió per observar la gran quantitat d'ocells que aprofiten l'illa en les seves migracions tant de tardor com de primavera, poder accedir a una volta en barca amb vela llatina...

Cada any van sorgint empreses que ofereixen serveis en aquesta línia. I també noves ofertes d'allotjament enfocades cap aquest sector no massiu. Com els hotels de l'interior dels pobles, que rehabiliten cases antigues amb un encant excepcional. Quan es coneixen aquests atractius, es constata que no tenim res a envejar a indrets molt més promocionats per aquest estil d'ofertes.

El problema principal segueix essent el poc suport institucional, perquè fa temps que la política va sucumbir a l'escenificació pública. I no hi ha manera de valorar l'evolució turística en altres paràmetres que no siguin el nombre de turistes. És igual si ara venen amb tot inclòs, és igual si vénen perquè es dona doblers públics als touroperadors, és igual si també són les institucions les que sufraguen la promoció turística. Només valoram si hem pujat o no de nombre de turistes. No hi ha manera de calibrar les coses d'una manera més qualitativa.

Pot ser que el temps acabi posant les coses al seu lloc, encara que a curt termini la cosa es presenti difícil i els lobbies de sempre incideixin en excés en les polítiques públiques. Vagi des d'aquí l'ànim a aquells que intenten fer de Menorca un destí diferenciat, sostenible i saludable.

Menorca la millor terapia

Posted by Anonymous User at 2011-12-09 11:16
Creo que desde algunos anyos Menorca ofrece mucho mas que el sol y la playa. Habra siempre personas que vivran sus vacaciones asi , que sea en Menorca o en cualquier pais, porque tienen ninyos pequenyos o porque ellos no quieren visitar mas.Acaso es su terapia!
Hay un monton de cosas a hacer en Menorca y aprovecho de este comentario para decir "que bien todos estos caminos rurales recuperados que podemos seguir a pie o con una bicicleta, que bien todas las indicaciones de caminos, que bien todas las explicaciones al lado de sitios importantes, que bien todas estas carreteras perfectas...Cada anyo hay cosas mas: gracias al GOB y a la promocion de la isla hecha en las ferias de vacaciones!Menorca es reconocido como una destinacion de suenyos, de paraiso..que sea en verano o durante las otras estaciones pero es diferente
No creo que es la culpa de estos hoteles que hacen "todo incluido" porque estas personas no van a comprar en las tiendas..;es una cuestion de cultura: hay los porque el sol y el "hacer nada" es suficiente, hay los que quieren juegos y actividades previstos y sobre todo los que quieren descubrir realmente la isla estupenda, comprender "un poco" la historia y aprovechar de algunos sitios con talayots y taulas, faros, la naturaleza, los aves, las flores...Sera siempre asi porque cada uno es diferente ...
Lo unico que creo es que hay demasiado "poligones industriales" sobre todo con la crisis... Pero es asi en todos los paises por el momento y es una razon mas para aprovechar de un sitio tranquilo, esplendido y tan bonito...Animo! Beatriz

Menorca, la millor terapia

Posted by Anonymous User at 2011-12-09 13:31
Amigos del GOB, me interesaría conocer qué se hace, que medidas se toman para promocionar en la penínsua y en el resto de Europa esta oferta turística. Estoy convencido de que en paises como, por ejemplo Alemania que conozco bien, tendría un buen eco y, muy probablemente, una buena respuesta. Si se tomara alguna iniciativa en este sentido, estoy dispuesto a colaborar. Sé a donde acudir y que "teclas tocar" para difundir la oferta no sólo entre operadores turísticos, sino también entre grandes grupos de posibles interesados.
Mi interés deriva del apego que tengo a esta isla y carece de consideraciones crematísticas.


Estacionalitat i densitat de població

Posted by Anonymous User at 2011-12-09 16:25
Crec que ja s'ha fet tard per preservar la tranquil.litat que es vivia a Menorca, l'exces d'oferta i 'increment de possibilitats d'accés han produit unes aglomeracions que han degradat la qualitat general de l'estada a Menorca.
Fa temps als mesos se juny,juliol i septembre s'hi podia gaudir dels paisatges i les platges sense masses aglomeracions. Ara es impòssible fins i tot apropoar-te a les platges doncs els aparcaments s'omplen a les 10 del matí i ja no els obren entot el dia. Aquest mes de juliol anar a Binimal-la semblaba que anessis al camp del Barça.Aixó teneint en compte que els preus son els mes cars de les Balears.

valors intangibles

Posted by Anonymous User at 2011-12-09 17:45
Menorca es un bon lloc per sentir la terra, per aixó es necessari donar protagonisme a altres valors que podem dir invisibles, l'harmonia, la vibració, el silenci, els sons de la natura,etc. que configuren una qualitat de vida especial. Per activar aquests actius que ens dona el paisatge cal estimar la terra i per aixó es necessari, fer pedagogia a favor de fer florar consciencia, i tenir "necessitat de" per poder incorporar aquests valors en una nova mirada.
M'estimo molt aquesta terra. Pep Padrós

Menorca...

Posted by Anonymous User at 2011-12-10 18:57
Jo opino que no sempre es pot tenir tot, tranquilitat ambiental i turisme altament productiu nose si són gaire compatibles. Es cert que el turisme sostenible és la millor opció per conservar l'illa, però està clar que no hi haurà tanta producció. Ara cal veure com es concreten les propostes per aquest nou model turístic. Hem refereixo per exemple, a com es gestiona els camis rurals com el camí de cavalls, l'observació d'aus, els indrets amb interés botànic, geològic, cultural... sense comprometre la seva conservació (no alteració dels llocs). Perquè en definitiva la sostenibilitat és presisament aixó, gaudir i emprar els recursos, no consumir-los ni fer-los mal bé. Ànims i a seguir lluitant per aquests valors!! Vicent