Port de Maó: els efectes de no participar en el PIC

last modified 2009-11-09 11:12
Port de Maó: els efectes de no participar en el PIC

L'edifici de Venècia, futura seu de l'empresa

La nova concessió a l'empresa Ocibar, que Autoritat Portuària ha donat per gestionar la vorera nord del port de Maó, està aixecant polèmica. Recentment, el GOB va mantenir-hi una reunió per tractar els aspectes més conflictius.

En la trobada, feta en un ambient cordial, es van expressar amb claretat els temors sobre els efectes negatius que aquesta iniciativa pot tenir, així com les experiències anteriors que fan ser molt prudents a l'hora de creure en les bones paraules.

En el port de Maó, tot i les grans obres que s'hi han anat fent, no hi ha cap punt per buidar les aigües brutes de les embarcacions. Ocibar s'ha compromès a donar aquest servei als seus clients, però la realitat és que no ho podrà fer fins que Autoritat Portuària no instal·li un punt de recepció, que encara no existeix, en el Cós Nou.

El GOB va recordar que aquesta qüestió ja va passar fa molts anys, quan es va tramitar el port d'hivernada de la colàrsega. Les bases també deien que hi hauria un servei per recollir les aigües residuals, però en tots els anys que han passat, encara no s'ha fet realitat.

També es va exposar que el gran increment de preu previst per les embarcacions de més de 7 metres d'eslora, fa témer un desplaçament d'embarcacions cap a zones no ordenades del litoral menorquí. El GOB va demanar una vegada més que Autoritat Portuària participi activament en la filosofia d'un Pla Insular de la Costa (PIC), que eviti ordenar zones de costa mentre se'n desordenen d'altres.

En aquest sentit, preocupa també l'increment de punts d'amarrament que implica aquesta concessió. Per combatre l'argument d'una major pressió d'embarcacions sobre la costa, Ocibar exposa que una part dels nous amarres han de servir per traslladar els actuals fondeijos individuals cap a pantalans o illetes comunes, però reconeix que no tindrà competències per vigilar si surten nous fondeijos incontrolats.

L'empresa es va comprometre a atendre la petició que el GOB havia posat a les seves al·legacions, de fer un estudi de valors del fons marí abans de decidir definitivament on aniran les instal·lacions. Es pretén així evitar que es malmetin els pocs espais d'interès que queden en el port. També es van comprometre a la retirada total d'elements artificials del fons (morts, cadenes, rodes, cordes, etc) i a estudiar l'aplicació de dues tarifes diferents pel consum d'aigua de les embarcacions (anomenades aigua verda i aigua vermella), de manera que el consum bàsic sigui a un preu assequible mentre que el consum sumptuós sigui d'un preu molt alt.

Ara, s'espera rebre per escrit la resposta a les al·legacions presentades, i que el text reculli els compromisos adquirits.