Dos mesos i mig per aturar les màquines de Binigarba

last modified 2007-11-09 13:14
Dos mesos i mig ha necessitat l'Ajuntament de Ciutadella per reconèixer els fets que el GOB li va denunciar el dia 29 d'agost. Durant aquest temps, s'ha destrossat tot el paisatge i milers de metres cúbics d'arena han sortit de la finca, en una zona on està prohibida l'activitat extractiva. Ara, quan la major part del negoci està fet, l'Ajuntament diu que ha detectat extraccions encobertes.A Binigarba es van autoritzar unes obres de rompuda de terrenys sobre una superfície de 127.527 m2. El volum de desmonte autoritzat és de 444.618 m3 (molt més que tota l'obra de construcció del dic de Ciutadella). La magnitud de les actuacions, que s'han tramitat amb l'argument de condicionar terrenys per a usos agrícoles, ha provocat repetides protestes del GOB i de vesins de Ciutadella. El darrer tràmit que ha duit a terme el GOB aquesta setmana ha estat demanar formalment la revisió de llicència.

El GOB ha mantingut en tot moment que la llicència atorgada per l'Ajuntament no és ajustada a llei. El Pla Territorial prohibeix l'activitat extractiva a la zona. A més, la transformació per a usos agrícoles d'una superficie superior a 100.000 m2 ha d'estar sotmesa a estudi previ d'impacte ambiental.

En aquest sentit, sorprèn veure que l'Ajuntament, per mà de l'anterior regidor d'Urbanisme Avel·lí Casasnovas, es va dirigir a la Conselleria de Medi Ambient a finals del passat mes de gener per demanar un informe ambiental, que va ser interromput per un nou escrit del mateix regidor, el 15 de març, on demana que la Conselleria no es pronunciï sobre el tema (veure més avall).

La destrossa de Binigarba s'ha permès per la negligència institucional. Les fotografies dels greus impactes sobre el paisatge es van publicar als mitjans de comunicació, però ningú ha paralitzat les obres. El cas pot derivar en responsabilitats de diversa índole.


escrit_1.jpg

escrit_2.jpg