Al·legacions per unes carreteres raonables

last modified 2010-06-09 11:49
Al·legacions per unes carreteres raonables

Ampliació de carretera a Eivissa, un dels motius de l'actual asfíxia econòmica del Govern.

Buscar la seguretat, fer intervencions acurades al territori i assegurar-se que les obres que es facin siguin realment necessàries. Aquest és el sentit de les al·legacions del GOB al Pla insular de Carreteres.

L'entitat proposa alternatives manco impactants per a alguns casos, la supressió de determinades actuacions que es consideren prescindibles, i incorporar criteris de sostenibilitat de manera transversal.

Com ja s'ha fet públic, el GOB considera inviable el traçat de l'anomenada via orbital de Maó, que afectaria de manera irreversible un important jaciment arqueològic a la zona de Llucmaçanes, i proposa l'alternativa d'un vial més proper a La Salle, que permeti acabar de descongestionar l'actual via de Ronda sense afectar tant de territori.

Tampoc es considera ajustat a la normativa vigent el traçat previst per a l'enllaç entre el moll comercial i la carretera de La Mola, que afectaria una zona protegida i generaria un gran impacte paisatgístic, molt visible des de la ciutat de Maó. Existeix una alternativa molt més raonable, recuperant el traçat que proposava el PTI de 2003, més adaptat a les característiques del terreny.

Un problema similar d'afectació a terrenys protegits presenta la variant projectada a Mercadal. Una obra de la qual el GOB discuteix la seva justificació des del punt de vista de la carretera, i demana que s'estudiï més seriosament la possibilitat de soterrament. O el carril per a vehicles lents en sentit Ciutadella-Ferreries, situat després de la naveta des Tudons, que s'assentaria íntegrament en Xarxa Natura 2000, quan ja es preveu un altre carril igual i en el mateix sentit després del Pla Verd.

El GOB creu que algunes de les actuacions previstes potser no seran necessàries, i que seria més adequat fer algunes intervencions menors (ampliar els vorals entre Maó i Alaior, i entre Ferreries i Ciutadella, que permetran decantar els vehicles especialment lents) per tal de veure com es comporta el tràfic a la carretera. Segurament alguns dels carrils lents previstos no serien necessaris. No s'ha d'oblidar que els darrers anys ha baixat el nombre de vehicles particulars, mentre que s'està incrementant molt el nivell d'usuaris de transport públic.

Precisament en aquest sentit, el GOB demana que s'estudiïn més freqüències de transport públic lligades al punts que generen major mobilitat. En aquest sentit, es considera imprescindible que el Pla prevegi fer l'estudi de mobilitat del triangle Maó - Sant Lluís - Es Castell a la primera fase, i no a la segona, com ara està plantejat.

A nivell de sostenibilitat, es proposen criteris per evitar l'accés de la fauna silvestre sobre la carretera (actualment moren inútilment milers d'animals sobre les carreteres menorquines) i la seva conducció cap a passos segurs de creuament. També s'han exposat criteris de restitució paisatgística o enjardinament amb plantes pròpies de l'espai, així com l'ús prioritari de materials reciclats front als materials de pedrera.

Al·legacions al Pla de Carreteres

Posted by Anonymous User at 2010-06-09 12:03
El GOB ofereix una mostra més del que anomenem ecologisme responsable i esdevé un interlocutor imprescindible per tot el que fa referència al territori. Felicitacions!
Antoni López

Fauna

Posted by Anonymous User at 2010-06-09 12:56
Felicitats, molt bona feina, però pel que fa a la fauna no només calen mesures per "evitar l'accés de la fauna silvestre sobre la carretera", sinó també és molt necessària la construcció de nous passos segurs de creuament, així com la revisió i manteniment dels existents. L'intercanvi genètic entre les poblacions és la única garantia de supervivència per a moltes espècies a llarg plaç.
Pau Albinyana

Manco consum de territori

Posted by Anonymous User at 2010-06-09 13:53
M'agradaria que les carretres consumissin manco territori. La carretera de Sant Lluís és súper ampla, amb un "arcén" que medeix gairebé el que fa un carril. És realment necessari que sigui així?
Francament, em sembla una obra molt exagerada.
Gràcies, GOB, per preocupar-vos de totes aquestes coses!

Nova ruta del colesterol

Posted by Anonymous User at 2010-06-09 20:30
La carretera Maó-Sant Lluis reformada la trobo molt be. Hi ha lloc per les persones, els vehicles, les bicis. Representa un nou spai anti-colesterol!

Transport public.

Posted by Anonymous User at 2010-06-09 20:49
La AAVV La Argentina, va demanar al Consell, fa 2 anys, la necessitat de que hi parés el transport públic en aquest nucli urbá, donat que passa per davant. S'ens va denegar alegant la falta de infraestuctures existents actualment.
Amb el nou pla de carreteres no es contempla aquesta proposta. Creiem que justament ara sería el moment oportú per fer-ho i aprofitar un servei ja existent.
Una salutació.

church

Posted by Anonymous User at 2010-06-10 10:06
Un Pla de carreteres "raonables" depèn, és clar, de les seves "raons".

Si aquestes es fonamenten en previsions d'un increment desregulat del parc automobilístic circulant per Menorca; si es basen en preveure que hi haurà en el futur automòbils més grans i més ràpids; si es recolzen sobre que l’increment de visitants de l’illa anirà acompanyat de l’arribada de més i més cotxes; si... Llavors el pla de carreteres menorquí “de progrés” està servit:

“Més carreteres pels vehicles, més vehicles per les carreteres".

Tanmateix ¿i si les raons per a sustentar un “Pla de carreteres” són altres ? Per exemple: reducció del parc automobilístic circulant per Menorca atesa la crisi econòmica i la conseqüent austeritat; o perquè s’implantin altres formes d’oferta turística més conservacionistes i “contemplatives”, en la línia “vacacions tranquiles”; o...

F. Xavier Pardo (Ciutadella)