Menorca tot l'any, qüestionada

last modified 2008-04-09 10:30

El GOB demana al conseller insular de Turisme, Lázaro Criado,  que prioritzi l'atenció en el producte turístic com a eina per a consolidar Menorca com a destí d'interès.

Per les declaracions recollides en premsa en relació al programa Menorca tot l'any -que dóna viabilitat a diversos projectes diferenciats del sol i platja- el conseller sembla apostar per orientar l'estratègia únicament en la promoció exterior, i relativitza la importància del producte i del servei que s'ofereix a la destinació, com són les activitats públiques que vénen realitzant les entitats socials i culturals de Menorca.

Certament, cal anar al mercat emissor a captar les reserves, però cal anar-hi amb un producte davall el braç. El potencial visitant demana què més podrà fer i veure a Menorca pel preu que se li pretén cobrar. Si no hi ha productes diferenciats, el turista opta per destins més barats. En aquest sentit, la nostra illa té un gran potencial en cultura i natura, que cal ajudar a fer viable i a ordenar correctament per tenir garanties de sostenibilitat.

L'estratègia empresarial de respondre a marges de negoci més petits, amb un augment de volum, s'ha demostrat prou vegades ineficient a nivell insular. A Menorca hem vist prou casos en el calçat, la bijuteria, o en el sector agrari, que s'han enfonsat quan han caigut en el parany de la quantitat en tost de la qualitat. Només els empresaris emprenedors i imaginatius han sobreviscut. Aquells que han donat la volta a l'estratègia empresarial apostant per un producte diferent i de prou valor afegit.

En moments de recessió, és millor apostar per reconvertir abans que fer fugides cap endavant. Els residents menorquins fan un gran esforç per compartir l'illa amb els visitants, i les activitats que es programen es posen també al servei dels que vénen de fora. L'Administració ha de donar suport a aquest punt de trobada, perquè fomentar la implicació social significa també donar autenticitat i credibilitat al producte.

Per aquests motius, el GOB demana al Consell Insular de Menorca que mantengui la doble línia de treball que existia, de promoció exterior i de definició de producte. Precisament la Fundació Destí Menorca, que és la que ha quedat operativa, tenia com a prioritat ajudar a crear productes diferenciats. No s'hauria de perdre aquesta filosofia.