Caminant per les fites des Castell

last modified 2010-11-08 13:07
Caminant per les fites des Castell

Quant gent hauran vist passar aquestes pedres històriques?

Una excursió pels límits del terme municipal des Castell va ser l'oferta que el GOB va dur a terme aquest passat diumenge dins del programa A peu per Menorca, que s'organitza conjuntament amb el Consell Insular. 75 persones hi van participar, en un matí de tardor ben assolellat.

L'itinerari va partir de davant Cala Figuera, en el Camí Verd. Just a l'inici, ja es pot observar una de les fites històriques, que ha quedat mig tapada per la progressiva alçada del vial i per elements posteriors que s'hi han posat al davant.

L'historiador Amador Marí va anar oferint diferents explicacions al llarg del passeig. Les fites que servien de motiu a l'excursió daten de 1888, quan la segregació des Castell ja estava consolidada i es va decidir, de comú acord amb els termes col·lindants, marcar la delimitació de cadascun.

Remuntant el que és l'antic barranc que separa els termes de Maó i Es Castell, es va arribar als encontorns de Trepucó. Allà es van poder veure tres fites més, de diferent tipologia. Agafant el camí des Moro, es va fer aturada al poblat talaiòtic, on es van complementar les informacions de la història de la formació dels termes municipals a Menorca.

Agafant el Camí Llarg, es passa vora una fita molt malmesa i s'arriba a la creu dels Tres Termes, el punt on conflueixen les terres de Maó, Sant Lluís i Es Castell. També aquí es va explicar la complicada història d'aquest monument, afectat per la Guerra Civil i pel posterior efecte d'un llamp, però que ha estat restaurat recentment.

L'última fita prevista per aquesta etapa, es va veure ja sobre la carretera Sant Lluís-Es Castell. En fila índia i senyalització davant i darrera, els excursionistes van fer endavant fins arribar al Camí Vell de Trebalúger, on les majors irregularitats del terra, es compensen per l'atractiu paisatgístic dels ullastres i mates que l'acompanyen a cada vorera.

La complexa xarxa de camins rurals del llevant va ajudar a poder seguir sense perill de vehicles. En agafar el Camí des Rafal, la senda s'estreny encara més, sota la característica coneguda com camí de bístia, en contraposició a aquells vials que permetien el pas d'un carro. A l'entroncament, Amador Marí va explicar la història de les vinyes d'aquells rodols, de les quals encara queden testimonis en portalades i toponímia.

El Camí de Biniatap, va conduir els caminants fins el punt de sortida, al Camí Verd.

La segona excursió per acabar de veure la part de fites des Castell, situades més al sud, s'organitzarà dins l'any vinent.

caminant per menorca

Posted by Anonymous User at 2010-11-14 11:31
Estaria molt be afegir-hi un planol per qui vulgui fer la ruta altra dia sense massa dificultat .