De les pedreres a Galápagos, al sol de l'estiu

last modified 2010-11-08 09:02
De les pedreres a Galápagos, al sol de l'estiu

Galápagos, un tresor de turisme de natura, interessats en Menorca.

Tot apunta que en el juliol i l'agost d'enguany, les dades d'afluència de turistes hauran superat les xifres més altes que s'hagin donat mai a Menorca. Malgrat la psicosi de crisi, la nostra illa ha batut rècords de visites a ple estiu. Així s'entreveu per part de diferents fonts.

I és que enguany s'han sumat vàries coses per donar aquests resultats. Hem tingut l'anunci de la marca de cerveses. Hem tingut les periòdicament polèmiques ofertes del tot inclòs, que omplen hotels i buiden restaurants. I també hem tingut les incomprensiblement poc polèmiques ajudes de milions d'euros per seguir promocionant el turisme de sol i platja.

Tot això es suma i dona fites màximes de concurrència turística, que generaran titulars de premsa però que impliquen un honor més que dubtós.

Perquè molt dubtós és, en efecte, que es pugui catalogar d'evolució positiva l'augment de més gent sobre l'illa el juliol i l'agost, els dos mesos on moltes coses queden saturades: les platges, les carreteres, la recollida de residus, l'abastiment d'aigua, el subministrament d'energia, les depuradores, alguns serveis sanitaris i quasi tots els aparcaments urbans.

Certament, el juliol i l'agost hem tingut molts visitants, malgrat que la temporada turística s'ha tornat a reduir. De cada any que passa, el turisme es concentra més en pocs mesos. Això desespera a la nostra principal indústria turística (la de sol i platja), amb la qual cosa es decideix invertir més en promoció d'estiu. I així anam fent, aconseguint estirar per amunt la punta turística, a costa d'escurçar-la en altres mesos.

Mentrestant, una iniciativa tan diferenciadora i intel·ligent com el recinte de pedreres de s'Hostal, que transporta els visitants a un món modelat a la inversa (en tost de construir cap amunt, s'han esculpit belles formes cap avall), un projecte que ha transformat un antic abocador de runes en un espai emblemàtic, sobreviu com pot a partir dels esforços de l'associació Lithica.

I mentre aquí passa amb més pena que glòria, el projecte de Lithica participa com element destacat en la trobada internacional dedicada a la pedra (la Marmomacc), celebrada a Verona. Mirau si té qualitat que s'ha elegit la imatge de s'Hostal com a portada del catàleg de les principals pedreres d'Europa. A fora valoren el que no sabem valorar aquí. Potser algú n'hauria de prendre nota. Perquè les precioses pedreres que gestiona Lithica poden promocionar Menorca de manera important i fora de l'estiu, quan tenim infraestructures de sobra i en canvi hi falten clients a l'illa.

Recentment, Menorca ha estat representada -sense cap euro mediterrani- en el Congrés dedicat a definir el model turístic de les Illes Galápagos. Una destinació de les més destacades del món en matèria de turisme de natura. Per als amants de les xifres en brut, amb un 97 % del territori declarat Parc Nacional, l'economia de Galápagos ve creixent un 7 % anual, en un context econòmic tan difícil com l'equatorià.

Aquestes illes que tant van inspirar les teories de Darwin estan duent a termes importants esforços per corregir problemes d'equitat en la distribució dels beneficis turístics i amenaces de desenvolupament poc sostenible. Els governants i les associacions que hi treballen estan molt interessats en conèixer a fons algunes experiències aplicades a Menorca, i sembla clar que noltros també podríem aprendre moltes coses d'ells.

Menorca s'enfronta a la crisi mundial amb un esquema turístic poc competitiu. Molt depenent del sol i platja, quan s'han obert altres destinacions similars que ofereixen preus molt més baixos. Amb diversos conjunts d'apartaments obsolets, de propietaris que no són empresaris turístics. Amb bona part de l'oferta hotelera en mans d'empreses que no estan vinculades a l'illa ni compromesos amb el seu futur.

Tot plegat, amb la perspectiva d'increment de preu del petroli i de major competència per tot arreu, no sembla factible que tornem al milió de turistes que el nostre model necessita per funcionar. Què feim? Seguim gastant la major part dels diners públics en promocionar el sol i platja o començam, de veritat, a promocionar altres tipologies de turisme, no de manera marginal, sinó com estratègia vital de futur?

L'intercanvi realitzat amb Galápagos ha obert la porta a potencials col·laboracions mútues, que podrien posicionar Menorca de manera important en aquest mercat de turisme de natura tant seleccionat. És clar que primer haurem de rompre algunes inèrcies que impedeixen que les coses canviïn. El GOB ha rebut el premi internacional de la TUI per la seva contribució al turisme sostenible. També ha rebut el reconeixement de premis privats com el del BBVA i fa anys que atén turistes que venen a l'illa atrets per la seva natura. Però a Menorca encara hi queden veus que van repetint que el GOB està en contra del turisme.

I mentrestant, la temporada s'escurça. I el juliol i l'agost es massifiquen. Hi ha un matís essencial entre estar en contra del turisme i estar en contra de certes dinàmiques derivades d'algunes ofertes turístiques.

Turisme de natura

Posted by Anonymous User at 2010-11-08 10:43
s'altre dia passejant prop de Rafalet em vaig trobar amb dos turistes britànics que anaven ben equipats botes de muntanya, prismàtics, etc... i em van demanar per arribar a sa cala i vam xerrar així com vam poder amb es meu anglés precari. Lo que sí vaig entendre és que estaven encantats amb Menorca, amb es seu entorn, dels ocells que havien vist i que era genial que hi hagués un camí ben indicat per caminar.
Quan jo vivia a Mallorca record que a s'albufera d'Alcúdia sempre, o gairebé sempre, que hi anava coincidia amb turistes que veniem a veure ocells a sa primavera i tardor.

Tan complicat seria promocionar aquest turisme a Menorca? Són pocs els que vénen, en comparació al turisme de xancleta, però aquests pocs ho valoren molt. No sé que més mos fa falta per veure-ho com a bon indicador i com a previsió de futur.

para caminantes

Posted by Anonymous User at 2010-11-08 17:28
en la isla hay muchas actividades aparte de sol y playa;una que no esta suficientemente promocionada es el senderismo y casualmente julio y agosto no son los mejores meses para ello.
seguro que si se promociona lo suficiente esta y otras actividades desapareceria el problema de estacionalidad.
solo hay que desplazar las promociones a otras epocas y gustos

senderismo

Posted by Anonymous User at 2010-11-11 12:32
Menorca tiene muchas posibilidades para las personas que nos gusta el senderismo.

Esta actividad suele hacerse fuera de la temporada turistica, son personas respetuosas con el medio ambiente y atrae a muchos turistas de paises con gran tradicion como ingleses y europeos del norte.

Pero no hay mas ciego que el que no quiere ver.

Manuel

anonimo

Posted by Anonymous User at 2010-11-08 18:25
Estic totalment d'acord amb aquest article. Menorca es molt mes que sol i platge. El que realment ens hem de mentalitzar es en voler que vingui gent en altres periodes, el que no es pot permetre es que l'Illa quedi totalment aturada i que indrets tan concurreguts com la platge de Binimel.la estiguint plens de porqueria quan s'acaban els mesos d'estiu.

Mas turistas que nunca

Posted by Anonymous User at 2010-11-09 00:08
De que le sirve a Menorca, que vengan mas turistas, si los hoteleros siguen recortando puestos de trabajo, siguen recortando los contratos, y haciendo mas y mas precario los contratos.

Pues lo digo, sirve para que a costa de todos los menorquines unos cuantos empresarios recojan mas beneficios.
Pero no se queda ahí la cosa, siguen exigiendo a la comunidad y al estado, mas y mas privilegios, mas dinero publico para promocionar su negocio.

Y mientras mas le da el gobierno, mas siguen a pies juntillas las directices de las asociaciones empresariales, nacionales regionales y locales, con el unico fin de torcer la voluntad de las urnas, esperando instalar en el poder a los partidos mas afin a sus designios economicos.

Cuanta rabia, les habra dado a estos empresarios y a sus delfines políticos, que este año hayan llegado mas turistas, no tienen el argumento de otros años.
Al principio de la temporada pasada, se limpiaros las playas urbanizadas al inicio de la temporada y se dejo para mas adelante las playas vírgenes, pues desde la patronal, las quejas arreciaron, pero no miraron el estado lamentable que presentaban muchas instalaciones hoteleras, y no solo por dentro, incluso el descuido y la suciedad de los exteriores era lamentable.

Este año, se reiteraron, contra el sector de servicios complementarios, quejándose de los precios y, sobre todo, que abren tarde y cierran pronto, y les responsabilizan de hacer la temporada mas corta, pero si los hoteles cierran cada ves mas y mas pronto, eso no esta mal, al fin y al cabo los turistas son suyos y ellos cierran cundo quieran. el resto solo estamos para ayudar a los hoteles para que sean rentables, a los empresarios, claro

estratègia vital de futur ja!

Posted by Anonymous User at 2010-11-09 09:58
Un esforç digne de premiar el que l’any 1994 va emprendre Laetitia Lara i del que tots ens tindríem que sentir orgullosos. Ses pedreres és un espai únic i amb una enorme càrrega simbòlica, perquè d’aquestes pedreres han sortit la majoria d’edificis significatius de Ciutadella. Es futur de Menorca està en promocionar-la amb ofertes realistes i vitals. Avam si d’una vegada la gent de Menorca es mou i fa veure als que administren els doblers públics que ja està be de donar pals de cec i fer-los veure que han de gestionar amb seny. (Menys paparapa damm i més pa per sa gent) Moltes gràcies com sempre GOB