Natura i història, a peu per Cales Coves.

last modified 2007-10-08 14:18

El temps va fer bona cara durant l'excursió d'ahir diumenge. 140 persones van prendre part de l'itinerari que el GOB organitzava dins del programa A peu per Menorca, que va gaudir de bon sol durant quasi tot el matí.

A les 10 h. es va iniciar la caminada des del nucli de Binixíquer. Ben prest s'arriba al camí de Binicalaf, delimitat per paret seca a banda i banda. Grans i petits van passar vora l'antic talaiot que frega el camí i es van poder observar les nombroses flors que ja surten en aquest inici de primavera d'hivern. De fet, l'olor a mel que desprenen algunes espècies va acompanyar els vianants durant alguns punts.

El camí ens porta a la urbanització de Son Vitamina, des d'on comença a baixar el vial que condueix a Cales Coves. La cala oferia ahir una imatge idíl·lica i va ser l'escenari de la xerrada de l'arqueòleg Octavi Pons, de l'associació d'Amics del Museu de Menorca, que va explicar les informacions que s'han pogut obtenir arrel de les excavacions arqueològiques submarines. Pons va desglossar la feina que la gent pionera ha anat fent per investigar la història que ha quedat sota les aigües de l'illa. Gràcies a aquests esforços s'ha pogut conèixer la gran relació comercial que Menorca va registrar amb l'Eivissa púnica, les rutes cap Itàlia a través de l'estret que separa Còrsega i Cerdenya o tot el patrimoni derivat de l'època romana.Finalitzada l'explicació i les preguntes del públic, es va reemprendre la marxa. Abans, però, la bellesa paisatgística de Cales Coves va ser objecte de nombroses fotografies per part dels assistents. Remuntant el barranc, amb bones vistes de paratges naturals i la descoberta de bolets que diferents espècies, es va arribar finalment a Cala en Porter, on un servei d'autobús va retornar els participants al punt d'origen.

En aquesta ocasió, s'ha comptat amb la col·laboració de l'associació Menorca Solidària, que ha facilitat la participació de famílies immigrants en aquest programa de descoberta de l'illa.