A peu per terres de llevant

last modified 2010-03-23 19:56
A peu per terres de llevant

Xerrada històrica al peu de les pedres mil·lenàries.

Un matí assolellat, amb caires de primavera però amb un oratge fresc que recordava que encara estem a l'hivern. Aquest va ser el clima que va acompanyar els 150 participants de l'excursió del passat diumenge del programa A peu per Menorca.

Concentrats al Pla de Sa Creu, de Sant Lluís, es va partir cap el sud per anar a veure el pujol de Torret, un antic talaiot convertit en una era, que fa anys que va perdre el seu ús. Des de l'indret es contempla una vista molt completa de la plana de llevant.

Amb l'ajut de la Policia Local de Sant Lluís, es va creuar la carretera redirigint la ruta cap al nord. Pels camins de s'Olivera i Rafaletó, acompanyats de nombrosos elements etnològics i amb tanques atapeïdes de flors, es va canviar de terme municipal per arribar al talaiot de Trebalúger. Davant les pedres que fa uns 3.500 anys algú va disposar en forma de monument, Francesc Carreras va oferir una detallada i molt entretinguda informació sobre la creació dels tres termes municipals de llevant de Menorca.

La relació britànica amb Es Castell, la francesa amb Sant Lluís, i les anades i vingudes administratives i polítiques fins arribar a la segregació definitiva d'aquests dos pobles de l'original terme municipal de Maó, es van desgranar de manera didàctica i van donar peu a continuar la conversa durant la resta d'itinerari.

De nou es va creuar una carretera, aquesta vegada amb el suport de la Policia Local des Castell, per fer camí cap a Trepucó. Vaques, bens, porcs i cavalls, s'interessaven des de darrera la paret pel grup de gent que passava. Quasi al final del camí, es va entrar en el terme de Maó, on un servei d'autobús esperava per retornar els excursionistes al punt de sortida.