El Llatzeret històric i el port actual

last modified 2009-10-07 10:57
El Llatzeret històric i el port actual

Un espai bell amb una història dura

La visita al recinte del Llatzeret de Maó va constituir el plat principal de l'excursió de diumenge del programa A peu per Menorca que organitza el GOB en col·laboració amb el Consell Insular. Sota el guiatge de l'antic vigilant, avui ja jubilat, Policarpo Sintes, es va tenir oportunitat de veure les diferents parts d'aquest espai històric.

Envoltat d'alts murs i amb edificacions d'interès arquitectònic, el Llatzeret és avui un indret amable, gestionat pel Ministeri de Sanitat. Però aquests mateixes parets han albergat episodis durs i tristos. La més significativa correspon a l'època on actuava com a lloc de reclusió dels malalts -reals o potencials- que arribaven en vaixells procedents de terres llunyanes.

Els diferents sistemes per intentar reduir els contagis, en una època on la medicina no comptava amb els avanços actuals, són una bona prova de les difícils històries que es devien viure. Uns records que es poden mantenir gràcies a les múltiples antiguitats que es conserven en les instal·lacions.

En acabar l'itinerari per aquest illot emblemàtic, l'embarcació de transport va obsequiar els 120 participants amb una volta completa al port de Maó, on es van poder observar des dels magnífics penyals de La Mola fins a les runes del Castell de Sant Felip o l'elevat valor paisatgístic que -de moment- conserva la vorera nord del port.

Tot plegat, un matí interessant i molt agradable, que va anar acompanyat d'un clima esplèndid. A peu per Menorca ofereix una excursió cada primer diumenge de mes.