Urbanitzacions que contaminen l'aqüífer

last modified 2011-07-07 12:40
Urbanitzacions que contaminen l'aqüífer

Molts nuclis no tenen clavegueram. A la imatge, Binixíquer.

Moltes urbanitzacions i nuclis disseminats no compten encara amb sistema de clavegueram. Això es tradueix en un alt perill de contaminació de l'aqüífer per nitrats. Fa anys que la situació es coneix, però les administracions públiques reclamen poder seguir donant llicències sense haver de construir els sistemes de sanejament. El GOB proposa una solució transitòria per als nuclis allunyats.

Les cases que no estan connectades al clavegueram, acostumen a funcionar amb pous moures o foses sèptiques. En els dos casos, el més habitual és que les aigües residuals vagin sortint i filtrant-se cap a l'aqüífer. Si es tracta d'un nucli d'unes quantes cases, la possibilitat que l'aigua surti amb excés de nitrats és molt alta.

A Menorca tenim 39 nuclis que han parcel·lat el sòl rústic (hortals il·legals i d'altres tipus), que no tenen clavegueram. A això hi hem d'afegir una vintena llarga d'urbanitzacions o nuclis residencials disseminats que tampoc en tenen (Son Vitamina, Cales Coves, l'Argentina, Binixíquer, Trebalúger, s'Ullastrar, Pou Nou, etc, etc.).

La contaminació per nitrats és un problema important a Menorca. Molts ciutadans s'han vist afectats per la concentració de nitrats que surt a l'aigua potable, que en diferents punts de l'illa supera el màxim permès per la normativa sanitària. Això es tradueix en la necessitat de compra addicional d'aigua potable o d'instal·lació d'aparells d'osmosi particulars als domicilis. En algun cas, com el des Castell, la xarxa de pous municipals ja no pot oferir aigua que compleixi amb els mínims sanitaris.

Per respondre a aquesta situació, es va acordar, primer amb un Decret de 2009 i després amb una Llei de 2010, que es permetria donar llicències a zones sense clavegueram, amb la condició que, en el termini màxim d'un any, els ajuntaments haurien aprovat el corresponent projecte de sanejament, i que en el termini de dos anys hauria d'estar ja en funcionament.

La realitat és que s'han pogut donar llicències (ingressos per a l'Ajuntament), però no s'han fet els deures (les despeses). Si mantenir l'activitat de la construcció en sòl rústic implica augmentar la contaminació de l'aqüífer, ho tenim molt mal plantejat.

El GOB comprèn que la situació de crisi econòmica dificulta la posada en pràctica d'obres públiques, però demana als ajuntaments i al Consell Insular que no facin deixadesa de la seva responsabilitat cap a un bé públic tan important com és l'aigua. No és de rebut que es vulgui seguir augmentant el problema donant noves llicències per construir. Això no és dinamitzar l'economia, és un frau per a les generacions que venen darrere, que hauran de pagar els costos de descontaminar l'aigua.

Les dotacions econòmiques per a clavegueram han de ser una prioritat en els pressupostos públics. Tot i així, caldria estudiar sistemes descentralitzats i econòmics, si més no per a aquells nuclis que es troben molt allunyats, on les connexions resulten molt costoses. En aquests casos, es podria estudiar la possibilitat de sistemes de depuració a partir de filtres verds, és a dir, petites basses amb plantes que tenen una alta capacitat per captar nutrients i que poden depurar, de manera natural, les aigües residuals d'un habitatge particular. Es tracta d'una obra senzilla que es podria cobrir amb llicència d'obra menor.

El GOB proposarà aquesta idea als ajuntaments i al Consell en la pròxima ronda de trobades que hi ha prevista amb els nous responsables nomenats després de les passades eleccions.

Força GOB

Posted by Anonymous User at 2011-07-07 16:01
Molt bé !!!!seguiu així.

Caterina

aigua

Posted by Anonymous User at 2011-07-07 20:16
tot el que es faci en favor de l'aigua és una gran cosa. Calen solucions ja! Com molt bé dieu, el futur està compromés. Feu una molt bona tasca, endavant!

LLucmaçanes

Posted by Anonymous User at 2011-07-08 08:44
A Llucmaçanes no tenim tampoc clavegueram, tot i que les obres es van començar l'any 2005 i encara no han conclòs. Quan s'acabin ja estaran obsoletes.

Urbanitzacions que contaminen l'aqüífer

Posted by Anonymous User at 2011-07-11 08:23
Els ingressos que cauen als ajuntaments, o les ajudes que es dónen acaben gastant-se amb "burrades" he estat veïna de Trebalúger durant 7 anys i no hi ha hagut manera de sol.lucionar el tema del clavagueram, es tracta d un servei obligatri qeuha de tenir un municipi si no vaig errada quan te unmínim de 500 habitants, trebalúger pertany a Es Castell, donçs s Ajuntament ens feia carregar als veïns amb gairebé es total del cost que suposaría posar aquest servei a Trebalúger, en canvi no han tingut cap pega en gastar una millonada en "Destrossar" sa plaça de s Explanada.... sense comentaris...

basses depuradores

Posted by Anonymous User at 2011-07-25 19:02
seria molt interesant que el GOB donàs a coneixer, en aquest portal, les caracteristiques d'aquestes mencionades basses de depuracio d'aigües residuals, suposo que domèstiques, per fer unes proves reals i així poder presionar mes encara als Ajutaments. Des de l'any 1956, en que s'aprovà la primera Llei del sol d'ambit estatal, que es obligatori el servei de clavegueram - entre d'altres serveis - per a poder considerar un terreny com a solar i concedir llicencies d'edificació de vivendes.