Excursió per un litoral que mereix conservar-se

last modified 2011-06-07 11:39
Excursió per un litoral que mereix conservar-se

El Pla de 1973 previa un futur negre per al litoral, que els menorquins van saber corregir en bona part

L'impressionant litoral del sud-oest de l'illa constituïa el nucli central de la darrera excursió d'aquest curs del programa A peu per Menorca.

Malgrat que tota la setmana va fer mal temps, i que alguns pronòstics encara eren negatius, unes 70 persones es van animar a provar sort i ho van endevinar del tot. Un bon sol i una mar en calma van acollir els caminants que, concentrats a la platja de Son Saura, es posaven en marxa a les 10 h.

El Camí de Cavalls, que bordeja el litoral, va servir de guia per una excursió que, en aquesta ocasió, requeria caminar poca estona. Es va passar per la platja des Banyuls, separada per la de Bellavista per una sortida rocosa on transcorre el canal que antigament s'usava per regular el nivell de l'aigua del prat que es troba rere les dunes.

Poc després es veia la petita però preciosa platja des Talaier, encara sense ningú en aquella hora. A trossos sota el sol calent de juny i a trams sota l'ombra agraïda del bosc, es va arribar a Cala en Turqueta, on esperava l'embarcació contractada.

D'aquí s'inicià el viatge marítim cap a llevant. Gavines i corbs marins guaitaven des de la costa, possiblement vigilant els seus nius inaccessibles. Els penyals blancs baixen fins a una aigua transparent, que convidava als cada vegada més nombrosos usuaris que anaven arribant a aquestes platges, que avui són la joia de la corona turística.

Des del vaixell, es va recordar que va ser en aquests indrets on es va gestar el naixement del moviment conservacionista de Menorca. El Pla Provincial de 1973 preveia una carretera litoral que bordejava quasi tota l'illa, i destinava a ser urbanitzada la pràctica totalitat del litoral.

Així, al 1975 Cala en Turqueta es declarava Centre d'Interès Turístic Nacional, la qual cosa equivalia, en aquells moments, a tenir carta lliure per a la implantació urbanística, mentre que al llevant menorquí creixien els vials de la urbanització de Shangri-la, sobre l'Albufera des Grau, que es volia transformar en un port esportiu acompanyat d'un camp de golf. Les previsions de transformació radical de l'illa motivarien la creació de la Coordinadora en Defensa del Territori i, l'any 1977, la constitució del GOB.

La barca va arribar a Macarella i Macarelleta. Al 1978, encara a les portes de la democràcia, una manifestació multitudinària ocupava les planes de la premsa. Macarella per a Menorca, deia el lema. Més tard en vindrien moltes més. A Cala Galdana es va arribar tard, però Cala Mitjana, Trebalúger, Escorxada, Binigaus... es van poder salvar del primer pronòstic urbanitzador, com es pot comprovar actualment.

A Sant Tomàs es va donar la volta per iniciar el camí de retorn. De més lluny, el litoral del sud mostra bé les seves característiques, tan diferents de les del nord. Al sud, la major uniformitat geològica i l'absència de vents forts, mostra unes penyals considerables, amb vegetació boscosa que arriba a la vorera, on l'aigua, amb el pas d'un temps difícil d'imaginar a escala humana, ha anat solcant uns barrancs que acaben en les platges d'arena blanca que són la imatge turística més coneguda de Menorca.

Es va desembarcar a Son Saura, després d'haver constatat que vivim a uns paratges que poc tenen que envejar indrets llunyans, i que mereixen que continuem treballant per conservar-los.

excursio en vaixell

Posted by Anonymous User at 2011-06-10 13:33
Per mala informacio d,una amiga,ens vam perdre s,excursio que no em volia perdre per res del mon...
Fem-ne unaltre "porfa"!!!! SI?!!! Quan?

Pròximes excursions

Posted by gobmenorca at 2011-06-14 21:14
La pròxima excursió prevista ja serà el dia 11 de setembre (juliol i agost fa molta calor).

Si tot va bé, anirem al barranc d'Algendar, però encara ho esteim confirmant.

Lamentam que no tinguéssiu la informació correcte. Recordau que podeu rebre directament l'avís de les activitats si ho demanam per correu a info@gobmenorca.com. També es pot anar consultant periòdicament el calendari d'activitats d'aquest web.