D'excursió per parlar de parcs eòlics

last modified 2007-09-19 11:03

Menorca té en aquests moments un mínim de 9 projectes de parcs eòlics en tramitació. Els municipis afectats són Ciutadella (amb els projectes anomenats Son Lozano I, Son Lozano II, Ciutadella I i Ciutadella II), Ferreries (Son Bruc, Ses Comunes i un projecte ubicat entre s'Enclusa i Sta. Agueda), Alaior i Sant Lluís.


Ahir es va celebrar l'excursió sobre parcs eòlics, organitzada pel GOB en el programa A peu per Menorca, que es fa en conveni amb el Consell Insular. Unes 150 persones van participar en l'itinerari que va anar de Ferreries fins a Mercadal passant per la zona propera a Son Bruc i a Ses Comunes. La Creu Roja de Ferreries va aportar un servei de vehicle per la gent amb dificultats per superar el primer tram de costa pronunciada.

En el transcurs d'aquesta activitat, es va explicar el polèmic projecte que podria afectar aquest espai de gran bellesa paisatgística, que està declarat en la seva major part Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) i que engloba destacats valors faunístics i botànics. Des de dalt la carena, els participants van poder comprovar que si s'instal·lessin els aerogeneradors anunciats, es superaria l'alçada del Toro, la mjuntanya més alta.

Dins un alzinar vora l'antic camí d'en Kane, es va informar també dels diferents projectes de parcs eòlics que s'estan tramitant sobre l'illa. Es tracta de projectes que han sortit publicats al BOIB i la majoria es troben pendents de presentar informació addicional a la Comissió Balear de Medi Ambient. Davant la polèmica oberta, el GOB reclama tres punts bàsics:

1) La derogació de la modificació de la Llei de Sòl Rústic, feta el 30 de desembre passat, que permet al Govern Balear autoritzar parcs eòlics a qualsevol lloc sense tenir en compte la planificació territorial existent ni l'opinió de cap institució menorquina.

2) La creació d'una comissió que reuneixi les administracions autonòmiques, insulars i locals per acordar criteris a aplicar en l'autorització de les energies alternatives.

3) La creació d'una comissió, amb participació ciutadana, que es dediqui a fomentar l'estalvi energètic, amb reptes anuals clars per disminuir el consum innecessari.

En finalitzar la caminada, es va comptar amb un servei de bus de retorn al punt d'origen.


Més informació