Èxit de l'excursió de custòdia del territori

last modified 2008-10-06 12:14
Èxit de l'excursió de custòdia del territori

L'àguila alliberada el dia de l'excursió

Els atractius de l'itinerari i l'interès que desperta la producció d'oli de Menorca es van combinar a l'excursió que vam organitzar ahir, dedicada a la custòdia del territori. Les 230 persones assistents, de tota edat i condició, van desbordar totes les previsions.

Malgrat que el dia havia començat plujós a la part de llevant, el sol va brillar net durant tot el trajecte. Les marines d'aladern tan adaptades al vent del nord, van acompanyar els caminants pel Camí de Cavalls que voreja la costa. Els garbons -l'única palmera pròpia de l'illa- guaiten ben sovint, acompanyats de les sivines de bella forma i amb les mates plenes de llentrisca que preparen el menjar pels ocells que van arribant en la migració de tardor.

La bellesa dels penya-segats va ser motiu de moltes fotografies mentre s'arribava a la cala de Fontanelles. Després, el camí d'arribada a La Vall, recentment expropiat pel Consell Insular, va rebre costa amunt les cames dels excursionistes. Els fruits ataronjats i vermells dels arbocers donaren color a la pujada.

Finalment s'assolia el destí de Sa Tafona Nova, on les oliveres omplen les tanques i es fa un oli d'oliva verge de gran qualitat. El propietari, Gabriel Barceló, va explicar les característiques d'aquesta explotació i va respondre a les preguntes dels assistents.

Una degustació de productes de finques que tenen acord de custòdia van servir d'aperitiu. Formatges d'Es Tudons i d'Algendaret, figat de Turmadèn des Capità, pa integral de La Marcona i l'oli de Sa Tafona Nova, acompanyaven les fitxes d'informació de totes les finques que han signat un acord amb el GOB per dur endavant unes pràctiques agràries sostenibles.

Al final, una preciosa àguila calçada recuperada al Centre de fauna del GOB va tornar a la llibertat  de mans de Gabriel Barceló, simbolitzant aquesta unió entre natura i agricultura.