Lymantria: tractar la grip amb quimioteràpia

last modified 2007-09-19 10:54

Combatre la Lymantria amb fumigacions de Diflubenzuron és com combatre una grip amb quimioteràpia. El producte afectarà la major part d'insectes dels boscos que es fumiguin, en plena època de cria dels animals insectívors. El GOB creu que esteim davant un nou cas de polítiques populistes i irresponsables amb el medi.

El GOB va assistir a la reunió tècnica celebrada al Consell Insular per analitzar la plaga d'erugues Lymantria. Al contrari del que han declarat els responsables polítics, no hi va haver, ni de bon tros, consens en les actuacions que cal dur a terme.

Presentam públicament les raons del nostre desacord amb les actuacions proposades pel Govern Balear i la Consellera de Reserva de Biosfera, Fina Casals.

  1. La plaga d'erugues que actualment afecta els alzinars de Menorca Lymantria dispar no té res a veure amb la processionària del pi. Es tracta d'una plaga endèmica dels nostres alzinars, no introduïda, que esclata cíclicament i que després es torna a reduir gràcies al propi equilibri ecològic del bosc. Els depredadors naturals (altres insectes, ocells i rèptils) van a poc a poc controlant la plaga. Estan històricament documentades les explosions demogràfiques d'aquesta espècie a Menorca i els alzinars no han minvat en cap cas.

  2. Les erugues que afecten els alzinars no maten les alzines, els seus pèls no són urticants per a les persones, i no creen cap altre problema a l'ecologia del bosc. Tot al contrari, es nota una major presència d'ocells que aprofiten aquestes explosions en plena primavera, l'època de reproducció. Després de les explosions demogràfiques com la d'enguany, en què les erugues es mengen les fulles de les alzines, aquestes rebroten amb molta força al cap de poc temps. El mateix succeeix amb la producció d'aglans.

  3. La debilitat actual d'alguns alzinars a Menorca es deu al progressiu canvi climàtic que els afecta especialment, ja que la nostra illa es troba al límit sud de la seva àrea de distribució. No és cert que l'abandonament de les activitats humanes al bosc (producció de carbó, extracció de llenya...) afavoreixin la plaga. Al contrari, les "neteges" del sotabosc que autoritza el Govern Balear actualment a moltes zones provoquen la destrucció de molts enemics naturals de la Lymantria.

  4. Les erugues no han invadit cap població humana. Són les cases de Sa Roca les que estan dins el bosc, fruit d'una parcel·lació que es va fer de manera il·legal i que va necessitar molts anys per regularitzar-se.

  5. Estem convençuts que tant el Govern Balear com el Consell Insular actuen per tal de fer veure a l'opinió pública que "s'ha de fer alguna cosa", perquè això és més fàcil que explicar que es tracta d'un fenomen espectacular, però natural.

  6. El Diflubenzuron no és un producte selectiu. Inhibeix la formació de quitina, amb al qual cosa afectarà la major part d'insectes dels boscos i alterarà greument el funcionament de l'ecosistema, en un moment on molts animals insectívors estan encara en època de cria. A més, cal tenir en compte que aquest producte no és soluble en aigua. Quan fa anys s'usava contra la processionària del pi, es fumigava mesclat amb gasoil, amb la qual cosa s'afegiria més tòxics sobre el bosc.

Comprenem que a les zones humanitzades o agrícoles s'emprin productes per controlar aquesta plaga, però el GOB va deixar clar que no ens preocupen només la salut de les alzines, ens preocupa la salut del bosc i emprar productes com el Diflubenzuron és com combatre un grip amb quimioteràpia. Certament els alzinars estan debilitats a moltes zones de Menorca a causa de moltes malalties i la manca de pluges, però igual que en el cas d'un malalt, s'han d'avaluar bé els riscos que presenten certes actuacions i els seus efectes secundaris.

El GOB va demanar disposar d'informes sobre els efectes de la plaga en les alzines i especialment sobre la fauna del bosc per avaluar els resultats de la fumigació i poder-los donar a conèixer.
És també important mantenir l'esforç de les trampes d'atracció sexual a base de feromona, com la d'aquesta fotografia, per ser totalment selectives i efectives a les zones on hi ha baixa densitat. Resulta trist observar moltes bosses rompudes o caigudes dels arbres, tant de lluita contra la processionària com contra la Lymantria, degut a la manca de manteniment. Si no estan en condicions, segur que no funcionen.