Arena, posidònia i poca pedagogia

last modified 2009-05-06 11:29
Arena, posidònia i poca pedagogia

La posidònia forma part de les platges menorquines.

L'Alcalde des Migjorn Gran exigeix a Costes que restitueixi l'arena de les platges del terme, que la mar s'ha enduit. I alguns consellers publiquen fotos denunciant que a una sèrie de platges hi ha acumulacions de posidònia. Tot plegat, és projectat a la premsa insular com una pèssima imatge de l'illa i com una greu manca de previsió de cara a la temporada turística. És així realment? Hi podem pensar una mica?

Per què desapareix l'arena d'una platja? Quan hi ha canvis en les dinàmiques marines, sovint es veuen els efectes sobre les platges. Si el corrent no és favorable, la mar deixa de portar arena a la vorera i se l'enduu cap a altres llocs. És un fenomen natural. No és culpa de ningú. I a no ser que hagem construït alguna infraestructura en el litoral (per exemple, ja veurem què passa amb les platges properes al dic de Son Blanc quan estigui acabat), el més normal és que l'arena es recuperi de manera natural.

Però mentre no es restableixi la dinàmica marina habitual, tota l'arena que hi posem de manera artificial sobre la platja se l'endurà la mar. No es pot estabilitzar una platja quan el mar no hi està d'acord. Encara que sigui comprensible que alguns establiments turístics es vegin afectats. Sant Tomàs ja es va regenerar fa uns anys a partir d'arena estreta del fons marí i l'arena va durar uns dies.

I també és un fenomen natural i no és culpa de ningú que hi hagi posidònia sobre les platges. Pretendre retirar totes les tones que la mar treu, no deixa de ser una empresa sovint inabastable.

Davant aquests fets, per què no acceptam que la natura al nostre territori és així i presentam les coses d'una altra manera? Per què no explicam als turistes que a l'illa es pot gaudir de moltes altres coses que les platges? Per què no els explicam -als turistes i a alguns consellers- que la posidònia no és brutícia (i tampoc és una alga, és una planta amb flor), sinó un element natural que forma part de l'ecosistema natural de la platja?

Per què no informam que precisament a la posidònia és on es forma la major part de l'arena? Per què no deim que regenerar platges implica extreure milers de tones d'arena del fons del mar i que això acaba provocant problemes ambientals més grans que els que ja tenim?

Fer pedagogia de les coses que es visiten és sempre molt ben valorat. Així s'ha demostrat les poques vegades que s'han fet actuacions similars a les platges de Menorca. Si les coses s'expliquen, la majoria de gent les entén.

Costes no té obligació de regenerar platges sinó de conservar correctament el litoral. I confondre la posidònia amb fems no té el més mínim rigor científic. Dediquem els esforços a fer coses útils i aprofitem per replantejar dinàmiques que no tenen massa lògica.