Participada excursió pel Maó medieval

last modified 2007-11-06 09:05

La primera excursió urbana programa en el cicle A peu per Menorca va ser tot un èxit. 210 persones van participar a la iniciativa, que va recórrer l'antic perímetre emmurallat de Maó.
A partir de la concentració a s'Hort Nou, en el port de Maó, es va iniciar l'accés a la ciutat per la costa des General. Vora la bocana d'aquest passatge s'erigia un temps un dels portals de la murada antiga, el portal de baix, dedicat a Sant Cristòfol.

Una torre de defensa es troba encara dins l'edifici que ocupa actualment el convent de monges, vora l'Ajuntament. Allà es va explicar el fossat existent a l'actual Pla de la Parròquia, que guaria temps enrere l'entrada al castell de Maó, i que va motivar l'anomenada de Pont des Castell.  En la plaça Conquesta es van fer diverses explicacions històriques d'aquest emblemàtic indret. La plaça albergava fins 1943 un grup de cases, que van ser esfondrades per donar amplitud al lloc.

Aquí es va poder fer una de les visites de més interès de l'itinerari, un dels carrerons medievals que es troben vora l'Ajuntament i que actualment sempre roman tancat per haver passat a ser propietat privada amb el creixement de la ciutat. Anomenat carrer de la gruta o la cova, aquest preciós paratge conserva encara tots els contraforts originals entre cases i acaba amb el que era l'estable del capellà. Gràcies a la disponibilitat de la propietat, tots els participants van poder visitar aquest testimoni de la història maonesa.

Baixant després cap a Portal de Mar, es va passar per on hi havia el pont de Na Gentil, que guardava la capelleta de Sant Antoni que ara es troba sobre la porta de l'església de Santa Maria. Passant per Sa Ravaleta es va fer un descans al parc des Freginal, una zona que abastia antigament de farratges bona part del ramat de treball que vivia de murades cap endins.

Al carrer de l'Àngel es van comentar les torres on convivien els condemnats a mort amb el botxí, la plaça de la verdura que ocupava l'actual Plaça Colon, i el Padronet. Des d'aquí es va visitar el Teatre Principal, construït sobre la Torre dels Dragons. Es van mostrar els telons antics, com el que es va fabricar amb motiu de la visita d'Isabel II a Menorca i es va poder veure algun testimoni que resta dels murs antics.

Passant després pel lloc que ocupava el portal d'Hannover, es va anar cap a la plaça Bastió, on es van oferir les darreres explicacions de la murada eliminada a mitjans del segle XX i del portal de Sant Roc, el mes clar vestigi d'aquest Maó medieval.

Més imatges de les excursions del programa A peu per Menorca a l'Àlbum de fotos.