Una setmana de consum responsable

last modified 2010-10-05 13:15
Una setmana de consum responsable

Carlos Taibo, inaugurant les jornades

[Carta del Consorci Mestral-GOB als directors dels mitjans de comunicació]

La intensa activitat que s'ha dut a terme des del Consorci Mestral-GOB durant la setmana passada, amb l'objectiu de sensibilitzar els ciutadans sobre temes relacionats amb el consum, ha despertat l'interès de més de 200 persones, que han passat per la I Fira d'Intercanvi de Menorca, així com de les II Jornades sobre Consum Responsable.

Amb motiu de les II Jornades de Consum Responsable, en Carlos Taibo, de la Universitat Autònoma de Madrid, ens va explicar el seu punt de vista respecte la necessitat de que els països enriquits ens comencem a plantejar el decréixer, és a dir, la reducció dels nostres nivells de producció i consum. Però no només açò, sinó també a reorganitzar les nostres societats en base a l'altruisme i la redistribució dels recursos davant la propietat i el consum il·limitat. Dídac Costa, de l'Ecoxarxa Montseny, ens va explicar la seva experiència en l'organització d'una moneda social, l'Ecoseny. David Llistar, de l'Observatori del Deute en la Globalització, ens va introduir un concepte innovador, el d'anticooperació, que fa referència a tota aquella actuació realitzada per i des del Nord, els efectes de la qual són perniciosos pel Sud. Aquesta té un impacte negatiu molt major que el positiu de la cooperació al desenvolupament. Víctor Viñuales, president d'Ecología y Desarrollo, ens va recordar la necessitat de posar en pràctica polítiques de gestió de l'aigua que siguin perdurables en el temps i en les que ens corresponsabilitzem tots els ciutadans, des de la classe política, les entitats, els particulars, etc. A les jornades també hi va haver espai per a les iniciatives locals, on els participants van poder conèixer de primera mà experiències tan interessants com la Cooperativa de productors ecològics Econura, a càrrec de Joan Carreras, el Banc del Temps de Menorca, per Maria Florit, la Custòdia Pesquera en la que està treballant el GOB Menorca, de la mà de Begoña Piqué, i la iniciativa de S'Altra Senalla-Càritas Ciutats pel Comerç Just, per Begoña Tomás. Jordi Miralles, president de Fundació Terra, ens va presentar una xerrada provocadora, en la que reclamava la necessitat de ser més autosuficients energèticament, reclamant el dret que qualsevol ciutadà amb un contracte de subministrament elèctric pugui ser autoproductor. Finalment, Isidro Jiménez, d'Ecologistas en Acción, ens va mostrar com davant de la necessitat d'un nou model econòmic, han sorgit projectes que, a petita escala, assagen una forma més sostenible de consum i ens ofereixen alternatives imaginatives, sostenibles i socialment responsables.

Paral·lelament a les jornades, els participants i més de 200 alumnes de diferents instituts de secundària, van poder gaudir de la divertida obra de teatre “No et consumeixis”, de Xucrut Teatre, que a més de fer-nos riure de gust, ens va fer reflexionar sobre les nostres prioritats del dia a dia, on moltes vegades la feina, el voler tenir, passen per damunt de les petites coses importants.

En fi, des del Consorci Mestral-GOB, valoram com a molt positiva aquesta iniciativa conjunta entre les dues entitats, i pretenem conscienciar de la responsabilitat i poder que tenim d'influir en l'economia i en la salut del nostre planeta. Volem agrair la presència d'uns ponents de luxe, que ens han permès gaudir d'unes xerrades molt interessants, i sobretot l'elevada participació, que ens demostra que a Menorca també hi ha persones crítiques disposades a fer petites passes per a fer un món millor.

Consorci Mestral-GOB

fira d`intercanvi

Posted by Anonymous User at 2010-10-05 17:45
penso que lo de la fira es te que fer un cop cada mes a llocs i poblacions diferentes si es pensa fer només una cada any no arrancará molt endavant si volem podem salut

FIRA D'INTERCANVI

Posted by Anonymous User at 2010-10-06 10:42
completament d'acord; una fira cada trimestre pens jo, seria perfecte; la propera després de reis, moment clau d'acumulació d'objectes-compromís, podria anar bé no?

Campanya nadal: la felicitat no es consumeix, els recursos si.

Posted by Anonymous User at 2010-10-07 10:30
Llàstima que amb la distancia no he pogut assistir, tot i que conec els ponents i les iniciatives i ben segur que haurà sigut una bona experiència per tots.
Per que no un mercat d'intercanvi abans de Reis??
El que es tracta es de disminuir el consum de bens materials entesos com a regals (hi han moltes alternatives si el que es vol es fer regals).
Els comerços comencen la campanya de Nadal prest, les alternatives també ho hauríem de fer...

Endavant ses bones iniciatives!!!

Alex