A peu per explotacions agràries sostenibles

last modified 2008-05-05 14:38

La producció de carn amb sistemes ecològics i a partir de vaca de raça autòctona, la conservació d'un aljub molt antic que encara permet abastir d'aigua la finca durant tota la temporada seca, una era amb el terra de pedra, un conjunt de coves prehistòriques, i un paisatge ornat de flors de tota casta, van ser alguns dels elements que van acompanyar les més de 80 persones que van participar en la darrera excursió del programa A peu per Menorca.

Amb el punt de trobada a l'emblemàtica plaça que acull l'ermita de Sant Pere Nou, els excursionistes van prendre camí per l'antiga via d'anar as Migjorn. Casetes, horts i tanques flanquegen l'itinerari en el seu primer tram, per entrar després a una zona d'alzinar que es va combinant amb pins. A l'ombra d'aquest bosc es va fer un descans, en un matí de sol d'estiu. Un espectacular desplegament de cants d'ocells, però, deixava clar que ens trobam a la primavera.

El camí aboca als plans d'Alaior i, en havent creuat la carretera, conserva la fesomia antiga i acull diverses herbes farratgeres, que han superat les parets que delimiten les tanques a banda i banda. Ben prest, les vaques vermelles de Turmadèn des Capità s'apropaven encuriosides al camí ple de visitants. Dalt a l'era del lloc, el pagès Rafel Mascaró va explicar als assistents les característiques de la gestió de la finca, sotmesa a certificat ecològic i que ha signat un acord de custòdia del territori amb el GOB.


Excursió a peu per Alaior


Turmadèn significa turó de la mina, en referència a una antiga extracció de mineral, citada als textos històrics però avui desconeguda. El nom de Turmadèn surt ja a textos del segle XIV, la qual cosa dona una idea de la llarga història que guarden alguns dels paratges dels voltants. En acabar la visita, un servei de bus va retornar la gent al punt d'origen, al poble d'Alaior.