Passeig amb bones vistes per Migjorn

last modified 2007-03-05 12:08

120 persones van participar ahir en l'itinerari que es va fer del programa A peu per Menorca.

Traducción automática al castellano

Ahir es va celebrar una nova excursió oberta del programa A peu per Menorca, que impulsa el GOB amb la col·laboració del Consell Insular. 120 persones van participar en l'itinerari que es va fer per terres des Migjorn Gran.Partint de la plaça de l'església, es va recórrer el Camí Vell, que bordeja el poble del noroest. Es tracta d'una antiga senda rehabilitada fa uns anys, de gran bellesa paisatgística, que passa vora els antics rentadors del poble.

Bordejant el talaiot de Binicodrell i buscant el camí de Santa Mònica, hi ha dos exemplars molt grans i vells, amb port arbori, de mata llentrisca. També es veuen els vestigis d'un antic pou de torn.
Encaminats ja cap a Sant Tomàs, es va fer una aturada de descans dins l'alzinar que acompanya el camí. Allà, el botànic Pere Fraga va oferir una xerrada didàctica sobre les principals plagues forestals que es troben a Menorca.

Sobre la processionària del pi, va dir que s'haurien d'augmentar els esforços per posar trampes de feromona quan l'espècie es troba en fase de papallona. Es el mètode més selectiu i aplicable a llarg termini. Les fumigacions, en canvi, no són selectives i afecten altres espècies beneficioses.
Pel que fa a les plagues de les alzines, va dir que l'eruga que menja fulles és una plaga autòctona, que sempre hi ha estat i que l'alzinar està ja adaptat a superar-la. Hi ha nombrosos animals que depreden sobre aquesta eruga i no és convenient intervenir amb sistemes que no siguin estrictament selectius.

Per últim, la seca de l'alzina és una patologia que s'ha importat de fora fa pocs anys i afecta sobretot a les alzines que han patit podes importants. No hi ha tractaments per evitar-la més enllà d'esperar que l'ecosistema vagi reaccionant. Curiosament, s'ha detectat que allà on hi ha eruga hi ha manco seca, de manera que una plaga podria estar actuant de limitadora de l'altra.
Després d'aquestes explicacions, es va tornar emprendre la marxa fins arribar a la urbanització de Sant Tomàs. Allà, un servei d'autobús va retornar els participants al punt d'origen, després d'un matí amb un clima ben calorós.