Transport públic o carreteres?

last modified 2011-11-04 11:57
Transport públic o carreteres?

La carretera general comunica bona part de l'illa

Les recents notícies que anuncien l'eliminació de freqüències en el transport públic i el substancial encariment del seu ús, està provocant unes lògiques reaccions per part de la gent que entén que el deure de les administracions públiques és fomentar el transport públic per damunt del privat. I les xifres són aclaparadores.

La intensitat mitjana diària de vehicles que circulen per la carretera general s'ha estancat des de 2002 i ha baixat en els darrers anys. Mentrestant, el nombre d'usuaris de transport públic de Menorca ha crescut un 78% des de 2003.

Amb independència que pugui ser cert que algunes freqüències o serveis fossin molt poc utilitzats, el que cal esperar d'una societat culta i avançada és que es busquin nous sistemes per incrementar el transport públic. I això en base a una major seguretat en les carreteres, una millor qualitat de vida dels seus ciutadans i una gran diferència en els efectes ambientals del transport dins l'illa.

Les darreres decisions que s'han anunciat no semblen anar per aquest camí. Perquè a l'eliminació d'alguns serveis i d'algunes freqüències, s'hi afegeix un augment molt gran dels costos del servei. I aquí és on l'estratègia -en l'opinió del GOB- trontolla. Perquè podria ser que alguns serveis no estessin prou justificats i es puguin substituir per altres fórmules. Però encarint els preus es frenarà de manera generalitzada l'ús del transport públic. I cal demanar que es posin sobre la taula els nombres que s'estan fent per decidir aquestes noves tendències.

Perquè sí que es coneixen les xifres previstes per invertir en carreteres. 7'5 milions pel tram entre Maó i Alaior (3,6 dins 2012) i altres 7,5 milions entre Ferreries i Ciutadella. Quants d'anys de transport públic es podrien assolir amb aquesta despesa?

S'ha de demanar una comparativa dels efectes que aquestes polítiques s'estima que produiran en el transport dels menorquins i visitants. O és que es pretén incentivar el transport privat per sobre del públic? Això resultaria molt negatiu en els paràmetres abans esmentats (seguretat, qualitat de vida i efectes ambientals).

El GOB confia que algunes de les decisions anunciades siguin reconsiderades, en base a l'interès públic i a la racionalitat en les decisions institucionals. Tothom és conscient de les disminucions pressupostàries disponibles. Però per això mateix, cal discernir amb molt de criteri a quines àrees cal aplicar el bisturí. Seria un greu error tallar les parts més sanes del cos.

 

Carretó

Posted by Anonymous User at 2011-11-04 15:47
amb un carret i una ruca sortiria més barat

decisiones inteligentes?

Posted by Anonymous User at 2011-11-04 21:10
Yo del PP no me fio

Pena de decisió

Posted by Anonymous User at 2011-11-04 23:14
Aquestes decisions es carreguen anys d'invertir en transport públic, en campanyes de sensibilització, de conscienciar els ciutadans... tot tirat als fems. El transport públic és deficitari, però és un servei públic al qual tenim dret perquè el pagam amb els nostres imposts.

cultura de transport

Posted by Anonymous User at 2011-11-04 23:39
És llamentable que ara que es notava que el servei estava mitjanament consolidat haguem patit aquests retrocés. No només amb la reducció de línies i freqüències sinó l'increment econòmic que haurem de suportar individualment. És lloable la tasca que fan els usuaris i concretament els més joves. Aquí us pos l'enllaç. Val la pena animar-los i que rebin el nostre suport http://www.facebook.com/groups/310635198951173/

Transport public

Posted by Anonymous User at 2011-11-05 02:17
Molt important el comentari i la reflexió.
Un atrás important les noves mesures. Es que la política del PP es bestial: sempre en contra de les persones i en contra del territori...!!!

La salsa que el peix

Posted by Anonymous User at 2011-11-05 10:42
Carregant-nos el transport públic farem augmentar el trànsit a la carretera i així justificarem haver-la d'ampliar. Cosa que, per cert, ens sortirà molt més cara que el que ens costava mantenir un transport públic de qualitat. Realment no entenc perquè prefereixen gastar 10 milions en carreteres que 1 en autobusos.

I sí, als autobusos hi ha hores que hi va molt poca gent. Però per la carretera també hi ha hores que no hi passa quasi ningú. El problema són les hores punta, i a aquestes el sistema de transport públic és flexible i es pot augmentar per absorbir la demanda. En canvi la carretera l'has de construir per la demanda de l'hora punta i quedarà infrautilitzada durant la resta del dia.

Ja n'hi ha prou de carreteres!

Posted by Anonymous User at 2011-11-07 18:34
De carreteres ja en tenim, no en volem més que malmetin el paissatge de la nostra ILLA-MENORCA: el que sobra són cotxos i manca sevei d'autobús per a que no n'hi hagin tants cotxos individuals. Hem de fer-ho saber a les autoritats i a qui es vol aprofitar econòmicament fent més carreteres!
Prou oportunistes a costa des paissatge!