Contra la massificació nàutica de Fornells i d'Addaia

last modified 2008-11-04 11:50
Contra la massificació nàutica de Fornells i d'Addaia

El port d'Addaia té un alt valor paisatgístic

El GOB ha presentat al·legacions al projecte privat del port de Fornells i també ho farà en el cas d'Addaia. La necessitat de disposar d'un Pla Insular de la Costa, que es ve demanant des de fa dos anys, és cada vegada més urgent.

En el cas de Fornells, el GOB ha dirigit un escrit a la Demarcació de Costes advertint que el port està declarat Lloc d'Importància Comunitària i que no es pot condicionar el seu destí sense abans haver avaluat els impactes ambientals que es poden generar. Uns impactes que el GOB considera grans, ateses les característiques del projecte.

Cal recordar que la iniciativa presentada per Marina de Fornells S.L. implicaria la instal·lació de 68 morts (d'entre 400 i 2.400 Kgs), així com de 555 metres de cadena que rossegaran en gran part pel fons marí. D'altra banda, el GOB creu que la zona en qüestió s'hauria d'incorporar al domini públic i recorda que la Demarcació de Costes encara no ha contestat les diferents al·legacions que es van presentar en aquest sentit durant la recent revisió de la partió.

Per últim, el GOB recorda que tant la Llei de Costes com les sentències del Tribunal Constitucional apunten a la necessitat de mantenir una visió integral del domini públic marítim terrestre. Les accions sobre aquesta franja pública tenen caràcter acumulatiu i no es poden avaluar per separat. En aquest sentit, l'entitat adverteix que, entre els diferents projectes en tràmit a l'illa, es superen ja els 1.500 nous amarres. Això voldria dir més de 1.500 noves embarcacions sobre el litoral menorquí, una xifra totalment desorbitada si es té en compte que ja en l'actualitat es detecta una important massificació nàutica en moltes cales durant la temporada estival.

Menorca necessita definir un sostre en l'oferta nàutica i planificar de manera racional les intervencions sobre el litoral. Fins que no s'apliqui una visió de conjunt es seguiran donant iniciatives especulatives i augmentarà la tensió social.