Analitzant la manifestació del dic

last modified 2007-09-19 10:43

Després que el dic de Ciutadella hagi provocat una nova manifestació en contra de l'obra, el dissabte 1 de setembre a Ciutadella, des del GOB creim obligades algunes reflexions al respecte.

La gent que ha convocat l'acte són un grup de joves que estudien fora de l'illa i que han volgut expressar en veu alta la seva discrepància contra el fet que a Menorca es duguin a terme intervencions d'aquesta envergadura. Aquests joves s'alarmen quan veuen l'impacte que causen les obres sobre el penyal. També ho va fent tota la gent que passa per la zona i que no havia seguit de prop la llarga polèmica del dic de Ciutadella.Són normals aquestes reaccions perquè les citades obres són realment impactants, malgrat que representen una petita part del que està previst. El fet que el projecte estigui aprovat i adjudicat no evitarà que, quan la gent observi el canvi que es va provocant a Son Blanc, opini al respecte. I tenim el convenciment que, qui més, qui manco, pensarà que és una llàstima que també a Menorca s'acabin fent transformacions tan dràstiques del territori.

Tot i comprendre la complexitat dels usos del port de Ciutadella i haver conegut de primera mà la psicosi posterior a la gran rissaga de l'any passat, seguim pensant que s'ha perdut l'oportunitat de demostrar a tota la societat que aquí es saben fer les coses bé. La manera amb què s'ha aprovat el dic de Son Blanc ha provocat una crisi de legitimitat institucional per a molta gent, i especialment entre els joves -que ja eren prou escèptics amb el món polític-.

Si el dic és tan imprescindible per l'economia com alguns afirmen, quin problema hi havia en fer un estudi de viabilitat econòmica de la instal·lació? Per què no es va voler fer un estudi de dinàmica de litoral complert que garantís la supervivència futura de les platges? Per què l'infumable estudi sobre sa Platja Gran no el va voler firmar ningú? Per què no es va aprofitar per fer el que demanava el Ministeri i es va plantejar un Pla d'Infraestructures Portuàries de tota l'illa?

Si la resposta a aquestes preguntes és que hi havia consens polític, llavors no ens estranyem que la política tengui descrèdit. Perquè ja em vist com comencen a reaccionar els col·lectius pro dic quan se'ls prem una mica. Es lleven el mort de damunt i diuen que qui ho ha autoritzat són els polítics i que és a ells a qui hi ha que reclamar les conseqüències del dic (l'impacte paisatgístic, els efectes que pugui tenir sobre l'economia illenca, les potencials afectacions a platges, etc.)

En el GOB fa temps que es va aprendre que els canvis socials s'aconsegueixen a partir de la feina constant. No és fàcil aconseguir que les rodes d'una màquina girin en sentit contrari al que sempre ho han fet. Però es va aconseguint. I cada vegada són manco els que creuen que el progrés passa per la destrossa del territori. Potser que el dic de Son Blanc sigui ja un impacte irreversible que patirà Menorca, però nosaltres seguirem treballant dia a dia perquè coses com aquesta no es repeteixin a d'altres punts de l'illa. Per això és que demanam un Pla Insular de la Costa, que permeti posar el seny necessari perquè les intervencions que es facin a Menorca estiguin en sintonia amb el concepte actual de progrés.