Son Camamil·la, focus d'amenaça a la flora autòctona

last modified 2008-12-03 13:48
Son Camamil·la, focus d'amenaça a la flora autòctona

El carpobrotus constitueix una plaga que ofega la vegetació autòctona

"La presència de Carpobrotus edulis és una de les amenaces per a la flora autòctona". Aquesta és una màxima indiscutible en la comunitat científica que avala qualsevol iniciativa en favor de l'eradicació d'aquesta planta. El projecte Life de conservació de la flora de Menorca contemplava aquesta actuació com a una de les principals accions a realitzar per tal de protegir, entre d'altres, les comunitats de socarrells de l'illa.

 

El Carpobrotus, conegut popularment com a "patata frita" és una planta originària d'Àfrica del Sud. És de molt fàcil arrelament i creix ràpidament envaint l'espai d'altres plantes, arribant a tapar-les. Així mateix, capta l'aigua existent, i això impedeix que altres plantes aconsegueixin aquest recurs per a la seva subsistència; a més, té propietats antigerminants que impedeixen que altres plantes nesquin.

 

Amb el pas del temps, el Carpobrotus arriba a tapar completament i de forma exclusiva grans extensions de terreny. Certament, arriba a alterar el paisatge propi del nostre litoral. Tothom ha pogut observar en algun moment aquesta estora uniforme, només patata frita, i pot entendre que en aquell indret, les plantes pròpies del lloc, algunes d'elles endemismes, han estat expulsades.

 

Els projectes Life han de superar rigoroses avaluacions científiques i tècniques per aconseguir finançament. El projecte de conservació de la flora de Menorca va destinar part important del seu finançament a la eradicació del Carpobrotus. L'èxit de l'operació depèn de no deixar cap focus a partir del qual pugui tornar-se a expandir aquesta plaga.

 

El GOB considera un despropòsit deixar oberta la possibilitat d'una nova expansió d'aquesta planta invasora, que pugui ser precisament a partir d'un focus existent a Son Camamil·la, dins l'únic parc natural de l'illa, i que una decisió i percepció particular pugui malbaratar tota una inversió pública amb reconeixement i participació internacional.