Passeig entre el nord pedregos i les plaques solars

last modified 2009-11-03 11:57
Passeig entre el nord pedregos i les plaques solars

La mar i la pedra dominen el paisatge

El passat diumenge, un centenar de persones van fer l'itinerari proposat pel GOB en l'excursió del programa A peu per Menorca, que es duu a terme en col·laboració amb el Consell Insular.

Sortint a les 10 h. de Cales Piques, van caminar per la costa més poc vegetada de l'illa. Un paisatge de pedres, esquitxat per algunes tapareres i altres plantes de baix port molt adaptades a la sal i a la tramuntana, ofereix un camí lent que requereix anar mirant on es posen els peus.

El pont d'en Gil es va mostrar majestuós just a l'inici de la caminada. Després, es va haver de sortejar el riu permanent de suc que vessa la depuradora nord. I en arribar dalt Sa Falconera, la vista a banda i banda va obligar a treure les càmeres fotogràfiques per retratar aquest tram de costa tan diferent de la resta.

Avançant cap el far, es té la companyia dels bens, en molts casos acompanyats de cries recents, que busquen alguna cosa per menjar. Les parets que arriben fins el penyal i alguns antics abeuradors, donen fe de l'antiguitat de la pràctica de la ramaderia en aquests indrets.

Ja connectats amb la carretera de Punta Nati, els caminants arribaren al parc solar de Son Salomó, la instal·lació d'energia solar més gran de Balears, que s'ha muntat a Menorca seguint una sèrie de criteris ambientals que el GOB va pactar amb el Consell Insular i amb els promotors. L'anclatge a terra de les 15.000 plaques es va fer sense ciment, les casetes d'inversors es van soterrar un metre per no sobresortir de les parets dels voltants, l'herba que continua creixent a la tanca es controla amb la pastura dels bens per evitar els herbicides, i s'està recuperant tot el patrimoni etnològic existent a la finca.

D'acord amb les explicacions que van oferir els tècnics responsables de la planta, Son Salomó produeix actualment l'energia equivalent al consum de 1.500 habitatges. El sol, que en aquell indret es tradueix en poca vegetació, es transforma ara en wats que s'envien de manera permanent a la xarxa elèctrica general.

En acabar la visita al parc, un servei d'autobús va retornar els participants al punt de partida. Un nou matí passat descobrint l'illa, fent esport i compartint amistat.