Excursió amb reflexions agràries

last modified 2011-10-03 12:37
Excursió amb reflexions agràries

Caminant per l'entorn proper de Ciutadella

Ahir diumenge, el GOB va celebrar una nova excursió del programa A peu per Menorca. En un dia assolellat i calorós d'octubre, devers 90 persones van partir des Pinaret, on s'havia concertat el punt de trobada.

Vorejant la costa immediata, tothom va assaborir aquest estiu tardà, que ofereix un paisatge de platges i cales d'aigües ben transparents però poc freqüentades. Creuant la platja de Santandria, es va enllaçar amb el Camí de Cavalls que va bordejant la costa. La torre des Castellà guaita des de la península de sa Caleta i es Clot de sa Cera introdueix el camí cap a la zona urbana de Cala Blanca.

En una aturada a una ombra fresca, es va explicar el fonament del programa de la custòdia del territori agrari, que el GOB està impulsant a Menorca, i es van avançar algunes característiques de l'explotació agrària que s'anava a visitar.

Poc després s'abandonava la zona urbana i els excursionistes avançaven entre zones de marina residual i tanques de conreu, fins arribar a les rodalies dels casats de Parelleta, un topònim que ja apareix registrat en informacions del segle XV. Allà es van rebre les primeres explicacions de l'actual gestor de la finca, Marc Casasnovas, qui treballa de valent en la recuperació de valors etnològics i amb la promoció de varietats locals d'horta i de ramaderia.

La vaca vermella de Menorca, els bens autòctons, el porc negre, la cabra de La Vall, la gallina menorquina, el gall d'indi negre o el cavall menorquí de capa marró, són alguns dels animals que es van poder observar. Es van veure també algunes actuacions que s'han pogut fer a través del programa de custòdia del territori, com ara l'ambientalització d'uns abeuradors, que s'han adaptat per a la fauna silvestre i s'han dotat d'una placa solar que poa a cost zero i de manera autònoma en les hores de sol.

Francesc Carreras va oferir algunes explicacions històriques del lloc, des de la toponímia fins a les llegendes o l'arquitectura que es pot observar. Per la seva part, Laura Anglada va explicar el fonament del dret als aliments sans per a les persones i per al planeta, i el concepte de sobirania alimentària, que pretén reconduir l'actual dinàmica absurda on l'agricultura produeix el doble del que necessita la humanitat, però hi ha milions de persones que pateixen fam.

Es va veure també la tasca de promoció de venda directa que s'està fent a la finca, amb la transformació de l'antiga formatgeria en un obrador per a l'elaboració de melmelades de fruita i verdura. Recuperats per la bona ombra de les porxades i l'aigua fresca repartida, es va iniciar el camí de retorn cap al Pinaret.

passejada

Posted by Anonymous User at 2011-10-03 13:39
Hola Tots consider que l'excursió d'ahir no es pot considerar com a tal.
Jo ja sñé el que és la ciustòdioa del territori i soc molt favorablñe a la preservació del paisatge i crec que és una molt bona idea i feina que fa el Gob des de fa molts anys. vaig assistir a l'embrió del proyecte des fer 16 anys o més.
ahir però no es pot calificar d'excursió ,va ser una passejada tranquila, lenta i curta. Hi va haver coampanyes meves que es fan sentir decebudes per la brevetat de lo caminat. segur es van quedar amb ganes. Segurament varen aprendre però moltes coses sobre Menorca, el Gob, el comerç just, la importància del paisatge, les conexions dels temes amb el medi ambient.
Gràcies pert tot i fins la propera.
Chelo