La identitat de Menorca en les barques antigues

last modified 2009-08-03 10:39
La identitat de Menorca en les barques antigues

Barques com aquestes recorden les nostres arrels

En poc temps Menorca pot perdre bona part del seu patrimoni marítim. Aquest és el missatge d'alarma que apuntava Tòfol Mus en la xerrada a la fresca que es va realitzar dijous passat al Centre de la Natura de Menorca a Ferreries. Per sort, a dia d'avui encara es poden trobar embarcacions que durant anys han circulat pels ports i cales de l'illa. Aquesta realitat pot canviar, però, en pocs anys si l'administració no hi posa atenció de forma immediata.

Llaüts, bots i tot tipus d'embarcacions que es conserven gràcies a la bona feina de particulars i d'associacions com Amics de la Mar de Menorca o Amics de la Mar del Port de Maó. Entitats que han de lluitar contra una legislació que afavoreix la retirada i desballestament d'unes embarcacions amarades de l'esforç i del saber de mestres d'aixa, d'hores de dura feina marinera, de llenguatge propi, de rivalitats en regates, i de passejos amb la família i la colla d'amics.

Tòfol Mus va fer un extens repàs de noms d'embarcacions, aparells, estris i persones lligades a aquest món. Un llistat acompanyat de fotografies que il·lustraven la situació de cada cas. Una exposició que inevitablement porta a una conclusió: estem parlant de quelcom molt proper a noltros, i que estem condemnant a l'oblit per manca d'atenció.

S'ha de determinar què fer amb tot aquest patrimoni etnològic, i no pot ser altre cosa que posar-lo en valor. S'han de posar els mitjans per fer-ho possible i sortir d'aquest estat d'incertesa, temporalitat i precarietat en què es troba la feina d'aquestes organitzacions que treballen per recuperar-lo.El GOB ha destinat aquest any 2009 a la mar. A la defensa de la biologia marina i a treballar per un ús responsable del medi. L'ús desbocat del nostre litoral com a espai de comerç de mercaderies i d'aprofitament recreatiu i turístic, ha motivat la nostra reivindicació d'un Pla Insular per a la Costa (PIC). Una costa, uns ports i un entorn marí al que li devem bona part de la nostra identitat. Cal recordar-ho per no perdre ni sa vela de sa barca marinera, ni sa cala que era es meu món, tal com diu la cançó.