Caminant la toponímia de Mongofra Nou

last modified 2010-05-03 10:20
Caminant la toponímia de Mongofra Nou

Paratges magnífics, de gran valor natural.

Els agradables paisatges de Mongofra Nou van acollir ahir una nova excursió del programa A peu per Menorca, que organitzen el GOB i el Departament de Cultura del Consell Insular. El clima va fer un parèntesi entre les borrasques que aquests dies ens visiten, i va lluir amb generositat el sol durant tot el matí.

Fetes les oportunes indicacions en relació a la necessitat de deixar tancades les barreres i de respectar l'època de cria de la fauna silvestre, es va partir de la urbanització d'Addaia usant l'itinerari del Camí de Cavalls, que ben prest apropa els caminants a la vorera del mar, entre tamarells i tanques de conreu. 150 persones van anar avançant fins arribar a terres de Mongofra Nou. Les gestions realitzades davant la Fundació Rubió i el Parc Natural, van permetre aquest desviament cap a terres privades.

Remuntant el camí cap a ponent, de dalt del coster es va tornar avistar la bocana d'Addaia, el poble de Macaret i els illots de davant. Entre mig dels observadors, un territori farcit de grans socarrells, estèperes amb flor i herba encara verda. Sempre per sendes agràries, es va baixar fins el litoral de Cala en Brut i Cala Morena, per aturar a fer un descans a l'agraïda ombra de la platja des Sivinar.

En aquest indret, es va oferir una xerrada a càrrec de Xavier Gomila, en relació al treball que s'està duent a terme per recollir la toponímia rural del territori. Noms de tanques, de pujols, de pesqueres, de fites... i que tradicionalment han constituït un patrimoni que es transmet només per via oral, s'intenta ara sistematitzar i deixar-ne constància escrita sobre planimetria gràfica. Els assistents a l'excursió van rebre un plànol amb el nom de totes les tanques i indrets significatius de Mongofra Nou, una tasca que Gomila ha pogut dur a terme mercè a l'estreta col·laboració del pagès de la finca.

Es va reprendre el camí, sota un sol cada vegada més potent. Magnífiques estampes de torrenteres, de bosquets de caramuixes, de pous i altres elements etnològics, feren les delícies dels aficionats a la fotografia. Recuperant de nou la trajectòria del Camí de Cavalls, es va accedir a terres de Mongofra Vell, passant per una extensa marina baixa, solcada periòdicament de petits cursos d'aigua que alimenten boscarrons de tamarells on molta fauna hi troba refugi.

La pronunciada costa d'accés a Capifort va fer trontollar moltes cames, que acusaven ja els quilòmetres recorreguts. Quedava però, poc trajecte per fer. Arribats a la carretera, un servei de bus recollia els caminants i els tornava al punt de sortida.