Recordant la conservació de Macarella

last modified 2009-03-03 10:51
Recordant la conservació de Macarella

Tram final del barranc de Macarella

El passat diumenge, 165 persones de tota edat i condició van participar en l'excursió organitzada pel GOB. La conservació dels espais naturals i la gestió responsable del territori eren els temes que ocupaven l'activitat.

Amb trobada a l'aparcament públic de Macarella, els excursionistes van baixar pel camí existent que travessa el bosc de pins, alzines i sivines, fins arribar a la platja. Un entorn natural privilegiat que va ser complementat amb la visita, pel camí del litoral, a la no manco bella platja de Macarelleta.

Des d'allà es va efectuar el retorn cap el barranc de Macarella, però en aquesta ocasió pel Camí de Cavalls, que ha sofert una variació de traçat molt recent, per acord entre la propietat i el Consell Insular. El nou itinerari s'endinsa una mica més en el territori i passa per un antic camí empedrat de gran interès.

En una breu aturada per descansar, es va recordar la llarga lluita ciutadana per evitar la urbanització de tots aquests paratges. En 1978 es va celebrar la primera manifestació en defensa dels espais naturals, precisament per protestar pels projectes d'urbanització de Cala En Turqueta, Macarella i Macarelleta. Una tasca ciutadana i judicial que es va mantenir fins ben entrats els anys noranta. Avui estan finalment protegides i són la imatge de Menorca a les fires turístiques.

La posterior remuntada barranc amunt es va fer entretinguda per l'espectacularitat de les parets laterals que l'acompanyen i la presència del bosc mixt. Ja sortits del barranc, els més observadors van detectar la presència coincident d'exemplars d'àguila calçada, milà reial i miloca volant sobre les tanques properes. La destinació final era conèixer l'experiència de l'amo Joan Pons, que ha iniciat l'elaboració d'embotit ecològic i ha signat un Acord de custòdia agrària del territori amb el GOB. La producció ecològica es basa en l'alimentació natural dels animals i la no presència de químics en cap dels elements de la cadena de producció.

Una degustació dels saborosos productes va tancar la visita. Devers les 13:30 hores es tornava a ser al punt d'origen, després d'haver gaudit d'un matí que ja presentava característiques de primavera.