Caminant per Maó i Es Castell

last modified 2008-03-03 12:15

El diumenge passat es va celebrar una nova excursió del programa A peu per Menorca. En aquesta ocasió, la gent participant es va concentrar en el recinte prehistòric de Trepucó i van fer un itinerari que anava passant per antics camins de Maó i Es Castell.


qqqq.jpg

Just a l'inici, es van poder veure les fites que marquen el canvi de terme, fetes amb grans pedres incorporades a les parets dels voltants. Anant cap el sud, es va agafar l'antic camí de na Xenxa, un vial dels anomenats camí de bístia, perquè la seva poca amplada no permetia el pas de carros. Es tracta d'un camí que havia romàs tancat en els darrers quaranta anys, i que ha estat obert molt recentment per l'Ajuntament des Castell.

Menorca gaudeix enguany d'una primavera avançada. Una autèntica explosió de flors va acompanyar els excursionistes durant tot el trajecte, que va continuar pel camí de Biniatap i Son Vilar, fins arribar al creuer de Cala Figuera. La Policia Local de Maó va ajudar a creuar la carretera als 120 participants, que es van apropar així a les aigües del port.

wwww.jpg


Un petit descans a la caleta del Fonduco es va aprofitar per explicar l'origen d'aquest topònim, així com altres curiositats, com els antics vivers excavats al penyal de la punta, que esperen alguna iniciativa per la seva conservació.

Ascendint per les escales del Fonduco s'accedeix a la zona de Repòs del Rei. Aquest indret, junt amb l'illot de davant o el moll de la vorera, reben el seu topònim del desembarc d'Alfons III durant la conquesta catalana. Amb unes magnífiques vistes al port, Francesc Carreras va explicar també la història dels diferents casats que encara es poden veure, lligats a la dominació britànica del segle XVIII.

Amb un sol propi de mesos més avançats, els excursionistes van arribar fins Es Castell, on un servei de bus els va retornar al punt d'origen. La pròxima edició d'A peu per Menorca serà el primer diumenge del mes pròxim, i es sortirà de Binixíquer.