Demà dijous, models turístics, territori i paisatge

last modified 2011-11-02 11:17
Demà dijous, models turístics, territori i paisatge

El model turístic deixa la seva empremta damunt el territori

Aquest dijous, dia 3, comença el curs Nous Horitzons per un turisme més sostenible que organitzen la Universitat de les Illes Balears i el GOB, amb la col·laboració de La Caixa.

En aquesta primera conferència, Francesc Muñoz, doctor en Geografia i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment també director de l'Observatori de la Urbanització, oferirà una ponència on es suggeriran nous camins per a l’activitat turística en diàleg permanent amb les qüestions d’ordre ambiental, social i cultural per a mirar d’evitar el galopant procés de banalització tant del turisme com del territori que l’acull.

En un món globalitzat, on els llocs s’assemblen cada vegada més i el que en ells fem també acaba essent certament indiferent i intercanviable, els territoris turístics que siguin capaços de jugar la carta del seu paisatge com un tret propi del lloc, diferenciador i portador de singularitats, no seran únicament els més exitosos en termes de l’economia global del turisme sinó també els més ambientalment sostenibles i culturalment arrelats al caràcter local.

La ponència, partint d’aquestes consideracions generals, establirà claus contundents sobre aquests tres temes principals:

  • El model turístic i el model  global de consum: la diferenciació i diversitat dels diferents tipus de turisme al territori en el moment actual.
  • Les qualitats i atributs del paisatge com l’element desllorigador a l’hora d’implementar ofertes turístiques innovadores en un moment de saturació i banalització dels continguts del turisme i d’urbanalització del territori.
  • Presentació de projectes concrets elaborats a territoris diferents durant els últims anys des del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge de la Universitat Autònoma de Barcelona, els quals mostren com és possible activar el paisatge des del lloc, fins i tot en l’era de la globalització.

La conferència és oberta al públic i de caràcter gratuït i tindrà lloc al Molí del Rei (Camí des Castell 53) a les 20:00 hores. Aquells estudiants de la UIB i mestres/professors que vulguin convalidar la seva assistència amb crèdits o hores de formació permanent al professorat (10 hores), s'han d'apuntar prèviament a l'extensió universitària de Menorca.

Aquí pots consultar el programa complet del curs
.

Seguiment online

Posted by Anonymous User at 2011-11-02 18:10
El ponent i la ponència de ven segur que seran enriquidors (en el mes profund dels significats) per tots i totes. Alguns (almenys en el meu cas) seguim aquestes activitats i noticies estant fisicament (que no emocionalment) fora de s'illa. Seria possible que es pengés algun material de les presentacions al espai web? Gracies.

nura

Posted by Anonymous User at 2011-11-02 18:25
totalment d'acord! soc una estudiant menorquina de turisme a Girona, pel que m'és impossible assistir a les conferències...

Material conferències

Posted by Anonymous User at 2011-11-04 11:11
La tipologia d'aquest curs és presencial, ja que és un cicle de conferències amb posterior debat i intervenció dels participants assistents, però les persones que estiguin interessades en rebre el material que ens ha facilitat el ponent (articles, imatges, etc.) per aprofundir en el tema poden enviar un correu a educamb@gobmenorca.com

GOB