La caça "científica" de balenes es manté

last modified 2010-07-02 11:51
La caça "científica" de balenes es manté

Vista aèria d'un rorqual comú, catalogat com a espècie en perill d'extinció

El passat juny es va celebrar al Marroc la reunió anual de la Comissió Balenera Internacional encarregada de vetllar per la conservació dels estocs de balenes. En aquesta reunió es pretenia reprendre un debat que es troba aturat sobre la prohibició de caçar balenes, especialment a l'Oceà Antàrtic. Els països membres es troben enfrontats entre partidaris i contraris d'aquesta caça.

Fent un poc de memòria, la caça de balenes a l'Antàrtic està sota moratòria des de fa 25 anys i des del 1994 hi ha establert un Santuari balener, ja que aquestes aigües són una zona d'alimentació fonamental per a aquests cetacis. Tot i això, països com Japó, primer país caçador, i també Noruega i Islàndia, han utilitzat buits en la normativa per saltar-se la moratòria i seguir caçant-les, encobrint  com a “captures científiques” la caça comercial que acaba amb la carn de balena als restaurants.

A la reunió d'enguany, els països baleners demanaven obrir la caça comercial, tot establint unes quotes de pesca, amb l'argument d'eliminar la caça il·legal. Però la decisió s'ha posposat fins a l'any vinent i la prohibició es manté. De manera similar al que ha passat amb la no prohibició del comerç internacional de tonyina vermella, les decisions sobre el futur d'espècies marines en perill d'extinció, són preses sense cap transparència. Un diari anglès ha acusat al govern japonès de la compra de vots a països membres de la Comissió Balenera mitjançant un combinat de viatges, sopars i prostitutes.

Així doncs, s'ha perdut l'oportunitat d'actuar per l'efectiva protecció de les balenes i en el pròxim any seran caçades unes 1.500 balenes, la majoria en perill d'extinció, com el rorqual comú i el rorqual boreal. Les balenes es troben amenaçades per diverses causes com el xoc contra vaixells i el canvi climàtic, però la reunió al Marroc n'havia d'evitar la mortalitat innecessària per caça.

Balenas i altres............

Posted by Anonymous User at 2010-07-02 18:43
Com sempre es sant euro i es san cul comanden a la terra,ja es hora de dir PROU de politics corruptes!!!!