Descobrint l'origen de les platges

last modified 2008-06-02 10:45
Descobrint l'origen de les platges

Arribant al barranc de Binigaus

Devers el 95 % dels materials que formen les platges del sud de Menorca són d'origen animal i no derivats de l'erosió de les roques, com s'acostuma a creure. Aquestes dades reforcen encara més la importància de les praderies de posidònia, atès que alberguen gran part de la fauna que després es convertirà en arena.

Aquestes i d'altres informacions ben interessants van formar part de la xerrada que ahir va oferir el geògraf Rafel Quintana durant l'excursió que el GOB va organitzar pel barranc de Binigaus.

Unes 80 persones van participar a la darrera excursió del present curs del programa A peu per Menorca, que organitzen conjuntament el Departament de Cultura del Consell Insular i el GOB. Concentrats al centre del poble des Migjorn Gran, sota un cel que va esperar a acabar l'excursió per iniciar la pluja, els excursionistes van anar baixant pel camí que passa vora la vinya del metge Camps i per la magnífica sala hipòstila de Binigaus Nou. Pel camí, s'admirava el paisatge propi de barranc, amb vegetació abundant i constants cants d'ocells. Els antics aljubs, testimonis de l'enginyeria popular, encara fan la seva funció de recollida d'aigua de pluja.

Arribats a la part de baix, es va fer una aturada per reposar forces i escoltar les novedoses explicacions de Rafel Quintana en relació a l'origen de les platges de l'illa. A manca dels aports de sediments de rius importants, que abasteixen el litoral de la Península, a Menorca les platges es formen en gran manera dins les praderies de posidònia. S'estima que l'origen biològic proporciona el 70 % de l'arena de les platges del nord i el 95 % de les del sud.

Encara hi va haver temps perquè els més agosarats anessin a visitar l'espectacular Cova dels Coloms, en el ramal de llevant del barranc. La resta va optar per gaudir del bosc i la platja propera, on es van tornar a ajuntar tots els participants per caminar pel litoral fins a Sant Tomàs, on un servei de bus va retornar tothom al poble des Migjorn.

A peu per Menorca descansa durant el juliol i l'agost. Iniciarà el nou curs el setembre, amb una excursió nocturna.