Dragats de Maó: La contaminació requereix solucions, no maquillatge

last modified 2010-02-01 14:18
Dragats de Maó: La contaminació requereix solucions, no maquillatge

En groc, les concentracions que superen el màxim admès per abocar-se al medi natural.

La contaminació existent en els fangs del port de Maó no és inventada. És real i els estudis que s'han fet ho demostren. El GOB demana solucions efectives a Autoritat Portuària i els recorda l'obligació d'estar al servei dels ciutadans.

Els estudis efectuats sobre els fangs del port de Maó evidencien la contaminació de metalls pesants. Les aigües industrials sense depurar que es van abocar al port en els anys setanta mostren encara els seus negatius efectes amb la presència d'elements tan preocupants com el mercuri, el plom o els bifenils policlorats (PCB).

En aquests moments, els contaminants es troben als fangs dipositats al fons, però si aquests materials s'extreuen amb el dragat que vol fer Autoritat Portuària, i s'aboquen fora port (entre Rafalet i s'Algar), els metalls pesants tornaran a posar-se plenament en contacte amb la vida marina, amb els perills que això suposa.

El mercuri, el plom, els PCBs... són elements que s'acumulen als organismes vius causant diversos tipus de trastorns. Els peixos petits els poden anar incorporant, i els peixos que mengen altres peixos encara n'acumulen més. I qui està dalt de tot de la cadena tròfica, és qui més perills té. La mala notícia és que dalt la cadena tròfica hi estem els humans.

Per aquests motius, el GOB creu que cal demanar a Autoritat Portuària, en tant que administració pública, que aporti solucions reals i no operacions de maquillatge. Hi ha zones del port que mostren alts nivells de diversos contaminants a la vegada. És molt més raonable aprofitar el dragat per retirar aquesta contaminació del port i dur-la a l'abocador de Milà, que no abocar-la uns quilòmetres enfora i posar-la en contacte amb tota la vida marina.

Els estudis que es disposen reconeixen que en alguns indrets del port (en 11 de les 26 estacions d'anàlisi) es donen aquestes concentracions. I no es considera acceptable que pretenguin mesclar-les amb els altres fangs no tant contaminats per fer així el que anomenen "concentració normalitzada". Aquesta operació no elimina els contaminants, només els amaga.

El GOB vol recordar a les nostres autoritats que als pocs ecologistes que van protestar en els setanta contra l'abocament d'aigües industrials al port de Maó també se'ls acusava d'alarmistes. Ara en tenim les conseqüències. Tornarem a cometre un error similar?