Una plaga de... fumigacions

last modified 2008-02-01 12:10

El GOB pronostica una plaga de fumigacions a la nostra illa. El cap del Servei de Sanitat Forestal de Balears anuncia que aquest estiu es preveu una nova plaga virulenta de lagarta peluda a Menorca. Si efectivament això és així, de què ha servit el desplegament de mitjans que va fer la Conselleria de Medi Ambient per fumigar els nostres alzinars l'any passat? Es repeteix de nou el que tantes vegades s'ha denunciat des del GOB: les fumigacions que s'han presentat com a intervenció puntual, excepcional en un moment d'especial virulència de la plaga, es perpetuen any rere any. Una despesa important de diners públics que aparentment no serveix per assolir l'objectiu que suposadament la justifica. Potser caldria escoltar més veus autoritzades abans de malbaratar els diners públics.


La jornada tècnica que s'ha realitzat aquests dies sobre la processionària del pi i l'eruga peluda a Menorca ha resultat especialment reveladora: la fumigació de l'any passat per combatre l'eruga peluda es va fer massa tard. Aquesta realitat ja va ser advertida per tècnics que a Menorca segueixen la plaga i, tot i així, la conselleria competent del Govern Balear va procedir a fumigar. Però sabem encara més, una fumigació que no es realitzi en els dies apropiats i que no garanteixi un percentatge d'èxit en torn al 90-95% pot ser contraproduent. Sabent que això pot ser així, com es van atrevir a fumigar ?.

El GOB segueix expressant la preocupació per l'ús d'aquests mètodes de tractament de plagues que en absolut es tenen controlats, que es desconeixen els efectes que té sobre l'ecosistema, que sabem que poden ser contraproduents, i que resten importants recursos per intensificar altres mètodes de lluita més selectius. Així mateix, preocupen les declaracions del cap del Servei de Sanitat Forestal del Govern Balear en referència a les mesures que proposa per fer "saludables i resistents" els nostres boscos. La construcció de tallafocs, com suggereix, és una invitació per estendre la processionària.

Així mateix, el GOB lamenta que un tema tant sensible com aquest es pretengui tancar amb unes jornades precedides d'unes declaracions d'alarma. Una trobada accelerada sense possibilitat de debat ni de contrast d'opinions tècniques, sense convidar a tècnics locals, sense donar veu a empreses que presenten productes i sistemes alternatius a la fumigació, i simplificant amb "no fer res" l'alternativa a fumigar.

El GOB proposa un debat tècnic plural i urgent per tractar la problemàtica de les plagues des de totes les seves vessants. L'entitat ecologista posarà damunt la taula la intensificació de mètodes mecànics i biològics com a prioritat per tractar les plagues, la divulgació correcta a la societat de la problemàtica, i la prioritat de la conservació de l'ecosistema bosc.